2023.10.29 09:53 fankbringa Olvasottság: 1150x
1

Oppenheimer 2

A film hosszú. A végére kiszáradtam, de legalább nem kellett kimenni pisilni. Nem is értem, miért kell 3,5 órát végigülni egy lendülettel. Aki nem bírja ilyen jól, az üljön a sor mellé, hogy ki tudjon menni. Telt ház volt a moziünnep miatt, és legalább 10-en kimentek pihenni közben.

A film azért jó, mert Scorsese a rutinjával mérnöki pontossággal oldotta meg, hogy végig élvezetes legyen a film. A film azért rossz, mert időnként szükségtelen dramaturgiai fordulatokkal akadályozza az utazást, ráadásul olyan hosszú, hogy menet közben bele lehet aludni.

Oppenheimer 2

A film elsőre kiváló rendezés, operatőri munka és vágás hármasával rendelkezik, ami miatt a kritikusok beleszerettek. Az a vibráló feszültség végig jelen van a filmben, amitől a nőket sikerül odaszegezni a vászonra. Ahogy a főhős története megelevenedik, a néző átérzi, hogy az elnyomás és a férfiak rémuralma mennyire káros egy nemzet számára. Ami fura, hogy csak egy királynak volt befolyása a dolgokra a városban, míg az olajmágnásoknak nem. A kíméletlen üzletemberek világa és a korrupció nagyon tisztán ábrázolt, jó oktatófilm a fiataloknak. Van egy népnevelő üzenet a film mögött, ami nagyon divatos, és azonnal Oszkárt vizionálnak miatta. Ki merne lehúzni egy filmet, ami ennyire felkarolja a kisebbségek problémáit?

Figyelmeztetésül elmondanám, hogy aki nem bírja a koponyából csurgó agyvelő látványát, az időnként nézzen félre, vagy ne is kezdjen bele.

Az árak igen magasan voltak a városban. Egy olcsó temetés 1,6 millió Ft, egy drága temetés 8 millió Ft. Magánnyomozó 27 millió Ft. Lehet, hogy csak nekem sok, de igencsak meglepődtem.

A filmből nem lehet tudni, hogy mennyi évet ölelt fel a történet, mert nagyon összemosódtak a napok. A gyerekek nyújtottak egyedül támpontot, akik megszülettek, majd megnőttek. A valóságban az egész folyamat jó 4-5 évig tartott, de a filmbéli ábrázolás teljesen jelentéktelennek tartotta. Ez egy kicsit zavart, bár erősítette a korrupció időtlenségének érzését. Az oszázsok története bár egyedi, a jelenség, ami mögötte van, teljesen hétköznapi. A korrupcióra és a meggazdagodásra a mai napig nagyon komoly igény van szerte a világon, mint ahogy arra is, hogy a rendőrség a hatalom minden igényét kielégítse. Az oszázsok története annyiból egyedi, hogy egész Amerika bűnös volt. A felső kormányzat emberei törvényekkel segítették a korrupció és nyerészkedés embereit. Az oszázsok egyetlen szerencséje az volt, hogy Hoover rendkívül célratörő és hataloméhes volt, ezért politikai előnyt látott abban, ha elítélheti a gyilkosokat. Ez nem jött át a filmben, mint ahogy a lelkész szerepe sem, aki végül elérte, hogy a nyomozóirodát érdekeljék az oszázsok.

A film azért tudott ébren tartani, mert a színészek kiválóan játszottak, és a jelmezek, díszletek annyira visszahozták a western korszak elemeit, hogy majdnem elfogyott a nosztalgia. Az emberélet akkoriban nem sokat ért, ma csak remélni tudom, hogy fejlődtünk ebben is, de nem vagyok biztos benne.

Két trendtörő dologra lettem figyelmes. A film nem volt humoros, sem vicces. Hiányzott a kötelező laza, vicces, fekete, spanyol, kínai és a meleg pár. Nem is értem, hogy tudott moziba kerülni ekkora hátránnyal. A cenzúrát lefizették?

A másik, hogy a film rendkívül lassú, a történet összefoglalható egy A4-es lapon. Nincs benne pörgés és komoly látványvilág. Egyszerű, régimódi trükkökkel operál. Naturalisztikus maga a látvány, mint ahogy a történet is. A fehér erőszak legjavát kapjuk és mocskos álszent embereket. Bár van a történetben romantikus szál, hogy ettől a történet is romantikus lenne, nem hiszem.

Ahogy az Oppenheimernél is kezdett túl sok lenni az eltorzult belső felszültség, ami nem vitt sehová, itt is kezdtem besokallni. Épp csak nem akartak atomot ledobni, de a gyilkolászás és hatalom öröme ugyanúgy megjelenik a filmben. Mintha kultuszt akarnának teremteni, előkészítve Amerika újabb katonai műveletét egy mostanában kiszemelt ország ellen. Ha elegen nézik meg ezeket a hangulatfokozó filmeket, akkor talán könnyebb lesz eladni egy-két ország megszállását is az embereknek.

dráma | krimi | misztikus | thriller | történelmi | western

Az USA az 1920-as években. Oklahoma államban, az Osage Nemzet területén rengeteg olajat találtak, ami az ott élő indiánokat nagyon gazdaggá tette. De a fehér telepesek is a fekete... több»

1