Amíg világ a világ, addig fogja ontani magából Hollywood a remake-eket. Ez ellen nem igazán lehet tenni semmit, ezért a nézőnek csupán a remény marad meg, hogy az épp aktuális újrafeldolgozás merít eleget az eredeti változatból (főleg, ha az még jó is volt). Jelen filmünk kiindulási pontjához egy 1973-ban készített horror adta az alapot, amit nem kisebb név, mint George A. Romero készített el azonos címen.
Sok ember amint meghallja azt a szót a filmiparban, hogy remake, már szinte el is kezdi temetni az újonnan érkező változatot. Még az én ismerőseim közt is van olyan személy, aki annyira ellene van ezen filmeknek, hogy már a megnézésük előtt képes véleményt alkotni róluk, és persze eme vélemények hatalmas többségben negatív kicsengésűek. Jómagam nem vagyok ennyire előítéletes a remake-ekkel (bár az is igaz, hogy nem a szívem csücskei), inkább ébresztik fel a kíváncsiságomat eme alkotások, mint a haragomat. Persze nálam is van egy-két olyan örökzöld kedvenc, ahol, ha meghallanám, hogy elkészítik az újrafeldolgozását, hát talán én is egyből elásnám őket, és a totálisan felesleges kategóriába sorolnám. Szóval ezért írom, hogy megértem azokat is, akik kimondottan ellene vannak a remake-eknek.
Nos, az adott filmünk eredetijéül szolgáló filmet már nagyon rég láttam, de voltak jelenetei, amik megmaradtak (talán újra kéne majd azt is nézni), ami nagy szó, hisz, mint fentebb írtam, egy 1973-ban készített alkotás volt. Nem sorolnám a kedvenceim közé, egyszerűen csak egy jó film volt. Akárcsak a 2010-es új változata is egy egész jó film lett.
Nem szeretem összehasonlítani a remake-eket az eredeti változatokkal, hisz szinte minden esetben sokkal nagyobb költségvetés állt a készítők rendelkezésére, és nem utolsósorban a filmes technikai fejlődést is segítségül hívhatták az elkészítésüknél. Mindenesetre érdekes tény, hogy sok olyan feldolgozás született már, ahol az eredeti készítők besegítettek ilyen-olyan formában az új változat elkészültéhez. Nincs ez másként ennél a filmnél sem, hisz az eredetit jegyző és rendező, George A. Romero az executive produceri teendőit látja itt el.
Szerencsére a film története pont olyan, hogy bármikor aktuális lehet, hisz a technika fejlődésével már szinte bárkit vagy bármit könnyen megfigyelhetnek, és ezzel talán még jobban érzékeltethetővé válik az a fajta paranoid hangulat, ami nem a fő eleme a film történetének, de azért el sem hanyagolható. Tulajdonképpen A tébolyultak egy tipikus túlélő horror lenne, amit itt viszont nem épp a legszokványosabb formájában tálalnak, hisz a túlélős horrorfilmek általában valamiféle szörny vagy elmebeteg gyilkos elől menekülő társaság viszontagságait mutatják be. Vagyis, hogy itt is ez van... részben. Akik látták a filmet, értik, hogy itt az úgynevezett felmentősereg megjelenése is csak további galibákat okoz.
Sikerült a hangulati elemeket is jól megteremteniük a készítőknek, és ehhez a karakterek is hozzáteszik a magukét. Nem mondanám nagyon kidolgozottnak a karaktereket, de talán a film nem is nagyon igényli ezt, ezért akár úgy is említhetnénk őket, hogy tucat vagy sablonkarakterek (a szó jó értelmében). Szerencsére a színészi játékok sem lógtak ki, bár kiemelkedőt e téren nem is kapunk, de egyik alakítás sem volt olyan, hogy idegesítené a nézőt.
A film technikai megoldásai és maszkjai nem rosszak, de tulajdonképpen a legfőbb félelemkeltést nem ezzel okozza, hanem a történetében található lehetőséggel, hogy ez akár még meg is történhet, és ez az igazán félelmetes benne. Jómagam a jobb remake-ek közé sorolnám.

70 A tébolyultak (2010)
horror | katasztrófafilm | thriller
Ogden Marsh egy nyugodt kis városka, ahol David Dutonnak (Timothy Olyphant), a Sheriffnek nem akad túl sok feladata. Mindez egyik napról a másikra megváltozik. Az egész úgy... több»
Szereplők: Timothy Olyphant, Danielle Panabaker, Radha Mitchell, Joe Anderson, Glenn Morshower