Vélemény:

79 U-571

(2000)

Átélhető háborús izgalmak egy tengeralattjárón

Dr. Houseman   2025.01.05 11:30
0

Remek a sztori, jó a forgatókönyv és élvezetes a rendezés is. Jonathan Mostow az U-571 előtt A félelem országútján című Kurt Russell-film megrendezésével hívta fel magára a figyelmemet, mert erős filmet rakott össze 1997-ben, ami nekem nagyon tetszett. Így emlékszem, nagyon vártam 2000-ben a beharangozott U-571-et. És nem csalódtam, nagyon jó lett. Bár sokan hasonlítják a folyamatosan agyondicsért Das Boottal, amihez viszonyítva lehúzzák Mostow filmjét, én ezzel soha nem értettem egyet. A Das Boot egy nyomasztó és idegesítő dráma, túltolt karakterekkel és értelmetlen jelenetek egész sorával, míg az U-571 izgalmas és pörgős, izgalmas sztori. A valóságszerűséggel sincs baj szerintem. Ha a Das Boot 4 csillagos, akkor ennyit Mostow rendezése is simán megérdemel. Csak azoknak ajánlom, akik értékelik az izgalmas jeleneteket és a háborús filmeket nem azzal mérik, hogy mennyire nyomasztóak és depresszióra késztetőek. Aki ilyesmire vágyik, annak ott van a Das Boot, nézze újra és újra Wolfgang Petersen produkcióját (meg is érdemli). A többiknek javaslom az U-571-et.