2024.09.02 20:18 Kóborló Olvasottság: 126x
4

Anakonda, a folyók vérfagyasztó ragadozója

Nem is oly rég még azon tanakodtam, hogy Hollywood miért mellőzi a horrorfilmek gyártása során a pókokat, hisz rengeteg emberből tud instant rettegést kiváltani eme ízeltlábúak (vagy ha készülnek is pókos horrorfilmek, akkor azok minősége valahol a béka segge alatt vannak). Ennek fényében gyorsan meg is néztem a Kiah Roache-Turner rendezésében készült 2024-es Sting című filmet, amely bár egy pillanatra sem lett egy erős alkotás, de azért messze túlszárnyalta a The Asylum-filmek színvonalát.

A napokban feltettem magamnak azt a kérdést, hogy ahogy a minőségi pókos horrorfilmekkel, úgy az értékelhető kígyós horrorfilmekkel sem nagyon találkoztam az elmúlt esztendők felhozatalából, pedig hát ha a pókok mellett legalább annyi emberből tudnak a kígyók is rettegést kiváltani, és talán pont emiatt esett a választásom egy régebbi, de akkoriban egy egészen élvezhető darabjára eme zsánernek, méghozzá a Luis Llosa rendezésében készült 1997-es Anakondára. Mivel a filmhez már évek óta nem volt szerencsém, így gondoltam, bőven megérett végre egy újranézésre jelen produkciónk. Lássuk hát hogy milyen is lett, amit sokan csak úgy emlegetnek: „annyira rossz már, hogy szinte jó”!

Anakonda, a folyók vérfagyasztó ragadozója

Az 1997-es Anakonda című film egyáltalán nem volt egy alacsony költségvetésű produkció, hiszen a közel 45 millió dolláros költségvetését már a 90-es évek végi filmgyártásakor sem nevezhettük aprópénznek, de még így is kasszát robbantott, amikor bemutatták a mozikban, és a bevételi adatok végül valahol a 136 millió dollár körül álltak meg. Míg a mozilátogatók imádták, és dőlt a pénz, addig a kritikusok többsége szinte a földbe döngölték Luis Llosa filmjét. Valahol meg tudom érteni az akkori mozilátogatókat és a kritikusokat is, mert valóban rengeteg dolog miatt lehet kritizálni jelen filmünket, de azt sem lehet elvenni tőle, hogy szórakoztató is tudott lenni anno (és még akár most is, csak hát mai szemmel kissé rosszul öregedtek a trükkök benne).

Jelen véleményemet azzal kezdeném, ami még most is üdítően hatott rám a film nézése közben. Elsősorban a műfaji bekategorizálása. Ugyanis az Anakonda egészen jól magán hordozza a kalandfilmek stílusjegyeit (legfőképpen a kiváló helyszín választása miatt), és mivel sajnos igazán ritkán találkozok manapság kalandfilmekkel, így eme műfaj mindig képes megdobogtatni a szívemet. Na mármost ehhez jön ugyebár pluszba még a horror mint műfaj (bár jelen produkciónk egyáltalán nem túl durva, és a vér jelenléte is igencsak minimálisra van benne véve), és így egyből kapunk is egy akció-kaland-horrorfilmet, ami meglepően szórakoztatóan tud még most is funkcionálni. Maga a film története szerencsére eléggé gördülékeny, és hát a játékideje sincs túlhúzva a maga másfél órájával. Jómagam azt is a film pozitívumai közé sorolnám, hogy aránylag egész sokáig kell arra várnunk, amíg tiszteletét teszi a képernyőn a filmbéli anakondánk teljes terjedelmében, merthogy addig egészen szépen tud teljesíteni a félelemkeltés a filmünkben. Továbbá egy másik hatalmas pozitívuma még a filmzene, amit Randy Edelmannek köszönhetünk!

Sokan sok helyen elég negatívan vélekedtek a filmbéli karaktereket alakító színészekről, de azért jómagam egyáltalán nem mondanám ezt sem annyira szörnyűnek. Tény, hogy Jennifer Lopez ezelőtt a szerepe előtt talán csak az 1995-ös Pénzvonat című filmben tudott valamit felmutatni a színészi képességeiből, és hát itt sem brillírozik, de ez szinte majdhogynem az összes szereplőre igaz, talán egyedül csak a filmbéli Paul Serone-t alakító Jon Voight alakítása a kivétel ezalól.

Persze nem mehetünk el a film negatívumai mellett sem, mert hát azokból is akad egy-kettő. Kezdésként egyből itt van a filmbéli Anakonda technikai kivitelezése, amit részben CGI-technikával, részben pedig animatronikával oldottak meg, és hát egyik sem sikerült annyira jóra sok esetben sajnos. Továbbá a film történetében számos kisebb, de olykor még akár nagyobbacska logikai buktató is találhatóak, de szerencsére ezek közül egyik se olyan komoly, hogy képes legyen megakasztani a film menetét.

Mindent egybevéve az Anakonda egy kimondottan élvezetes film volt anno a maga idejében, mára már azért egyes jeleneteit kikezdte az idő vasfoga, de mindettől függetlenül a fentebb felsorolt pozitívumai miatt tőlem megkapja azért a négy csillagot.

74 Anakonda  (1997)

akció | horror | kaland | thriller

A National Geographic csapatát túszul ejti egy őrült vadász, hogy bebizonyíthassa nekik, hogy a világ legnagyobb hüllője valóban létezik. több»

4