2024.05.10 20:59 Ahoj poplacsek Olvasottság: 320x
0

7/10 – Különös utazás a még nem tudom hová

Ebben a filmben mindenről messziről ordít, hogy metafora. Úgyhogy nagyon figyeltem, és megmondom őszintén, hogy még nem sikerült teljesen megfejtenem, hogy mire gondolt a költő. De dolgozom rajta.

Orson (Jon Hamm) monodrámája zajlik, 90%-ban az ő kihangosított gondolatait halljuk.

7/10 – Különös utazás a még nem tudom hová

A cselekmény helyszíne nagyjábóli fordításban a fura nevű Hatóság Vállalat, ahol az 50 körüli, szürke hivatalnok formájú Orson a szürke és hideg-rideg behavazott parkolóba érkezik mint új belépő. Az épület maga is igen rideg betonmonstrum, a teteje a szürke hófelhőkbe vész.

Innen spoileres.

Orson fegyelmezetten igyekszik beilleszkedni, hogy hamar elismerést vívjon ki a lélektelen hivatalban. Eközben felfedez egy otthonos és tágas szobát, amely leginkább egy elhagyott vagy elfeledett vezetői irodára hasonlít. Ha ebbe a szobába elvonul, a hatékonysága szárnyra kap. A szobával csak az a gond, hogy mások nem látják, nem érzékelik, de mégis, ha Orson bemegy oda, akkor felnyomják a főnöknél, hogy már megint bement. Világos, hogy a szoba az ő belső világa, szellemi menedéke, ezt egy kezdő is azonnal megfejti, mint ahogy a kinti rideg időjárás is a barátságtalan és elviselhetetlen külvilágnak felel meg. Hogy Orsont miért pont Orsonnak hívják, azt még nem raktam nagyon össze (Orson Welles meg a Law Abiding Citizen adja magát, én legalábbis sok másik Orsont nem ismerek).

Orson végül elbukik, kigolyózzák a melóhelyéről a többiek, akik bizalmatlanok a fura dolgaival, és a főnök ki is rakja. Kikísérik a biztiőrök a rideg parkolóba, de Orson fellázad, egy rohammal visszajutva az épületbe beveszi magát a szobába, ahol megnyugszik, minden oké lesz, és záró zeneszámként a Radioheadtől szól a No Surprises. Na most abban a dalban Thom Yorke arról énekel, hogy ő egy utolsó szürke senki, akit az egész társadalom semmibe vesz, de ő ebbe jobb híján beletörődik, és nem ugrál, ne okoz meglepetést, nem kellemetlenkedik. A végén pedig könyörög, hogy valaki mentse ki ebből. Köszönöm, Thom Yorke, itt a megoldás. Ha úgy vesszük, Orson kimentette magát a nyomorult életéből, amikor bemenekült a saját világába, ahonnan várhatóan most már nem is fog kijönni. Orson alighanem megkattant a végén.

vígjáték

Orson egy született bürokrata, aki teljes erőbedobással végzi munkáját, és közben felfedez egy titkos szobát. több»

0