Ez a film egy turistareklám Budapestről. Van benne valahol egy thriller is elrejtve, de nem érdemes megkeresni. Olyan, mintha annak a kampánynak lenne a része, amivel a kormány külföldieket akar idecsődíteni. Majdnem teljes egésze Budapesten játszódik, és remek játék kitalálni, épp hol vannak a szereplőink a háttér alapján. A történet tipikus, gagyi, huszadrangú kémfilm, gyenge akcióval és még gyengébb karakterekkel. Aaron Eckhart hanyatló karrierjének újabb darabja, semmivel sem több azoknál a tucat akciófilmeknél, amiket az utóbbi pár években produkált.
Kezdődjön a turistaút! Filmünk a Halászbástyán nyitott, ahol bár nem volt pénz egy teljes teret lezárni a forgatásra, mégis könnyen felismertük a Mátyás-templomot és környékét. Hősünk valami kém, de abból a fajtából, amit egy tízéves képzel el a kémekről. Feleségével a Várkert Bazár előtti étteremben vacsoráztak, mely olyan nyilvánvalóan felrobbanni készült, hogy inkább kimentem egy Pick szalámis pirítósért. Pörkölt emberekre tértem vissza. De nem jóféle marhapörköltre sajnos, hősünk felesége robbant csak fel, és mivel ő is kém volt, valószínűleg ez később még bajt jelent. Egy ponton amúgy kiderül, hogy főhősünk és felesége külön intézményeknek kémkedtek, úgyhogy gondolom, érdekes reggeli munkába menős beszélgetéseik lehettek.
Dolgok történnek, lehet, kicsit bealudtam, egy ponton, főhősünk a Turul Travelen foglalt jegyeket, a Hungary Insight olvasása után, így tér vissza a krémes és az Eszterházy torta országába, célja, hogy megtalálja felesége gyilkosát. Tipikus kém cucc következik, amit a legtöbb forgatókönyvíró szoftver szerintem autógenerál ezen a ponton.
Budapesten az Operába, majd a Gundelbe lébecolt, és végül a Gellért Hotelben is kiköt, miközben a történet megpróbál halál unalmasból, csak kicsit unalmasba átmenni. Később a Liszt térről sétáltunk a Bazilikához, majd az Állatkert előtt autós üldöztek szereplőink, bár nem nagyon értettem, mért. Vicces, mert itt egy orosz kémmel találkoztak, aki annyira nem vette komolyan a szerepét, hogy a film majdnem egyetlen üde színfoltja volt.
A Margit hídról induló Atilla nevű hajó volt a következő állomás, mint kiderül, ez lenne a CIA főhadiszállása, ahol két számítógépes fószer irányítja Kelet-Európát. Rettentően komolytalan volt, és mintha a filmkészítők meg sem próbálták volna a helyszínt kémbázisnak eladni, csak betoltak három számítógépasztalt egy turistahajóra, és mentek túrórudizni. Remélem, az ügynökök egy-két kürtőskalácsot benyomnak a műszakok között, azért. A hajó fel-alá teleportált a Dunán, gondolom, a jelenetet több napon keresztül forgatták, és nem sikerült jól összefűzni, ami nem baj, mert a sztori ezen pontján annyi ostobaságot sorakoztatott fel, hogy nem is volt érdemes nagyon figyelni az eseményekre. Olga Kurylenko is itt csatlakozott a szereplőgárdához, de jelenléte csak azt hangsúlyozta ki, mennyire nem tud színészkedni.
Végül, felmentek a várba szereplőink, ahol kiderül, hogy hősünk élettársa mégiscsak nyakig benne volt a lecsóban. Eddig nem mondtam, de főhősünknek van egy fia, akit szintén elkapott valami titkos ügynök csapat, de mivel ő nem budapesti, a film nem is foglalkozott vele sokat, csak pár szereplő megemlítette, hogy „IT munkája van”, ami aztán elő sem került a sztori végén.
A lezárás fővárosunk leggyönyörűbb helyszínén, a festői Csepel Művek körül történt. A film valószínűleg annyira kifutott a pénzből itt, hogy még egy Nemzeti Galéria jegyre sem futotta, így maradt pár koszos gyárépület. A rendező nagyon rosszul megvágott lövöldözős jelenetekkel próbálta ébresztgetni az alvó Netflix-nézőket. Erőtlen konklúzió egy erőtlen történethez.
A film utolsó pillanatai Szentendrén történtek, de hőseink meg sem kóstolták a Centrum Fagyizó finomságait. Hát mit fog erre mondani a Turisztikai Hivatal így?
Tökéletes „Ismerd fel Budapestet” ivós játékot lehetne ezzel a filmmel csinálni. Néha magyarul is beszélnek, az pluszpont.

48 A kiküldetés (2024)
Miután megtudja, hogy felesége halála nem baleset volt, egy volt CIA-állomásfőnök kénytelen visszatérni a kémkedés alvilágába, és egy ellenféllel összefogva... több»
Szereplők: Aaron Eckhart, Olga Kurylenko, Alex Pettyfer, Daniel Bernhardt, Laëtitia Eïdo
Nekem csak az a kérdésem, hogy aki Pick szalámis pirítóst készít, és elmondása szerint belealszik a filmbe, miért ír kritikát?? Értem én, hogy nem szereti Aaron Eckhartot, és baj, hogy Budapest turisztikai helyszínein forgatnak, de még is, hol forgasson egy stáb, a Böszörményi úton, vagy a MOM Parkban? Ráadásul Csepelen soha nem forgattak, és rengeteg statisztával dolgoztak, így elég nagy hülyeség olyanokat írni, hogy a Halászbástyát nem tudták lezárni. Természetesen elfogadom a véleményét mindenkinek, hogy egy adott film nem tetszik, de jó pár feltételezés és találgatás van ebben a kritikában.