Közösség

Vélemény:

 

75 Az ápolónő

(2023)

Megrázó és igaz Dániából

 
szemtelen   2023.04.29 15:43
1

Az "Ápolónő" az azonos című könyv alapján készült, ami Dánia legszenzációsabb büntetőperét dolgozza fel, a rendezője pedig megegyezik a sokak által nagy kedvenc „Gesztenyeember” című dán krimi rendezőjével (Kasper Barfoed). Az új minisorozat a Nykøbing Falster kórházban történt halálesetek igaz történetén alapul. Más szóval, ez egy igazi dán bűncselekmény, és nem tévesztendő össze a "The Good Nurse" című korábbi alkotással, ami amerikai sorozatgyilkos "nővérről" szólt. A dánok ismét remekül megtalálták a legjobb szereposztást, remek alakításokat találunk minden figurában, de ebből is kiemelkedik a két központi szereplő:
Pernille, aki új diplomás nővérként indul a pályán, új munkahelyén, a dániai Nykøbing Falster Kórházban találkozik Christinával, a sürgősségi osztály ápolónőinek állandó szupersztárjával.
Josephine Park tökéletesen hozza Christina figuráját. Energikus és miközben elhiteti velünk népszerűségét, mégis sejteti, hogy valami rejtőzik a felszín alatt. Fanny Louise Bernth élesen és árnyaltan játssza Pernille-t, aki kezdőként küzd a körülményekkel, majd lépéseket is tesz a rejtélyek felderítésére. A sorozat hatalmas előnye a sallangoktól mentes négy epizód, a gyártási módszere pedig valóban elragadóan dán, abban az értelemben, hogy nincs benne felesleges dráma. A valós eseményeken van a hangsúly, és ez rendkívül illik a történetmeséléshez, ami semmit nem von le a történet feszültségéből, sokkoló erőszakosságából.