Hajdu Szabolcs megcsinálta az Ernelláék Farkaséknál filmjét még egyszer, csak talán még jobban. A Kálmán-nap egy tökéletes betekintés egy pár mindennapjába. Majdnem az egész egy helyszínen játszódik, és a rendező meglepően sokat elér egy-két beállítással. De a hangsúly itt a fantasztikus forgatókönyvön van, mely annyira életszagú, hogy olyan volt, mintha én is ott pálinkáztam volna a szereplőkkel.
– De ki tudott teljesedni?
– ...kérem?
Hajdu Szabolcs két párt mutatott be, akikből az egyiket szinte azonnal annyira utálhatóvá tette, hogy én köptem a kávémat a legmesszebb, amikor a film végére őket is rokonszenvessé és rétegeltebbé varázsolt. Annyira jó jelenetek vannak a filmben, akár amikor a karakterek elkezdenek keresztbe beszélni egymással a kávézóasztal körül, vagy amikor megpróbálják kitalálni, hol és mennyiért vették a kanapét, vagy ahogy egyikük sem tudja kitalálni, milyen pálinkát isznak, miközben kényelmetlenül keresik a szavakat a beszélgetés csendjében. Mondanám, hogy egy hangulatfilm, de valahogy annál sokkal mélyebb minden.
– Hát igen....
Az év messze legjobb magyar filmje, és szomorú, hogy olyan középszerű, semmitmondó limonádék, mint a Futni mentem jóval magasabb nézettséggel zárták 2024-et.
– Ernő, a lépcső 4 centivel eláll a faltól, azt meg kéne nézni.
– Jó, de akkor fúrni kell...
Passzív-agresszivitás, a konfrontációképtelenség, kényelmetlen szituációk és szexualitás változása. Valahogy ez a szobaszínház annyira jól összehúzta ezeket a témaköröket, és majdnem fel sem tűnik, amikor a film iszonyat komoly dilemmákat vág a fejünkhöz. Mégis, minden rendben lesz, hisz a húzódzkodót is sikerült felszerelni, csak kicsit ferde lett.

71 Kálmán-nap (2023)
Levente és Zita látogatóba érkezen Kálmánhoz és Olgához, hogy megünnepeljék Kálmán névnapját. A két házaspár rövidesen olyan helyzetbe keveredik, amely mindannyiuk... több»
Szereplők: Tóth Orsolya, Szabó Domokos, Gelányi Imre, Földeáki Nóra, Hajdu Szabolcs