Történetünk az 1930-as évek elején játszódik. Miután Lady Violet Crawley halála mély nyomot hagy a családon, és a Wall Street-i összeomlás további változásokat hoz, a Grantham-ház lakói – a Crawley-család és a ház személyzete – új utakat keresnek a fejlődésre és alkalmazkodásra Downton… Több

Filmgyűjtemény
Downton Abbey (2019)

A kép forrása: Rory Mulvey / Focus Features
Amikor beültem a moziba a Downton Abbey: A nagy finálé vetítésére, már az elején tudtam, hogy ez különleges élmény lesz. Az egész filmben érződött az a sajátos hangulat, ami a sorozatot és az előző filmeket is jellemezte, ugyanakkor végig ott lebegett a búcsú gondolata. A kastély, a gyönyörű jelmezek és a korhű részletek most is magával ragadtak, és már az első percektől kezdve éreztem, hogy méltó lezárása lesz ennek a hosszú történetnek. A cselekmény szépen összegezte a korábbi szálakat, és minden fontos szereplőnek adott valamiféle befejezést. Tetszett, hogy nem siették el a történéseket: volt idő elmélyülni az érzelmes pillanatokban, miközben a megszokott könnyed humor is jelen volt. Bár néhol éreztem, hogy inkább a rajongóknak készült a film, mint egy önálló alkotásnak, ez engem egyáltalán nem zavart, sőt, pont ettől volt igazán megható. A színészek teljesítménye ismét lenyűgöző volt. Mindenki hitelesen hozta a karakterét, és sokszor éreztem úgy, mintha régi barátokkal találkoznék újra. Különösen a megható búcsújelenetek ragadtak meg, amelyeknél tényleg nehéz volt nem elérzékenyülni. Összességében a Nagy finálé nem csupán egy film, hanem egy kerek lezárás volt egy egész korszakra. Nem próbált többnek látszani, hanem egyszerűen elbúcsúzott egy világtól, amit annyira sokan megszerettek. Én úgy érzem, hogy ennél szebb búcsút aligha kaphatott volna a Downton Abbey.
A film célja, hogy méltó lezárást nyújtson egy 15 éves történetnek. A trailerben erőteljes érzelmi hangulat dominál – nosztalgikus és megható pillanatok sorozata, mint Mary‑révész Londonban és a Dowager Countess emlékének tiszteletbemutatása.
A forgatás 2024. május és augusztus között zajlott. A színészek szigorú titoktartási szerződéseket írtak alá.