Ezt a filmet engedte elkészíteni, sőt megjelenni is Kádár, amivel azért meglepetést okozott sokak számára. Zseniálisan ragadja meg a Rákosi-korszak szürreális világát Pelikán elvtárs kalandjain keresztül. Láthatjuk, hogyan működött a kommunista diktatúra sztálinista rendszere egy szimpla gátőr sorsán keresztül. Kállai Ferenc alakítása fantasztikus. Nálam A tanú a legjobb valaha készült magyar filmek egyike, melyet az iskolai oktatásban is alkalmazni kellene. Az alapkoncepció szerint a pártállam őrültségeket követel, mint a narancstermesztés vagy a disznóvágások tiltása, illetve például az uszodák egy-egy pártvezetőnek biztosítása. Mivel napjainkban a Fidesz hasonló berendezkedést alakít ki: elutasítja az EU milliárdjait, hogy szabadon lophasson, és elárulja szövetségeseit (EU, NATO), hogy ne kelljen félnie az orosz diktátortól, így nagyon aktuális ma is A tanú. Én már vagy tucatszor megnéztem, és minden ismerősömnek ajánlom évek óta. Egyszer mindenkinek látnia kell. Természetesen 5 csillagot érdemel.
E sorokat a film eredeti, cenzúrázatlan változatának megtekintése után írom. Ha meg kéne neveznem a magyar film történetéből egy olyan alkotást, mely generációkon keresztül képes volt megmaradni a kollektív emlékezetben a frappáns egysorosaival, a „r... Teljes kritika
Egy Bacsó filmtől mit is várunk?Hogy magyar legyen,és a lelkünkig hasson...na igen,és jó színészekkel persze...Őze és Kállai jutalomjátéka egyszerűen zseniális.Mondanivalója még talán ma is aktuális,nyomokban a mai valóságot is tartalmazza !
Ezektől a nevektől én bőven többet vártam volna el. Igazán a színészi játékkal még nem is volt gond, a történet volt nagyon gyenge. Szerintem ennél többet is simán ki lehetett volna hozni a filmből.
Igazi top-film.Szatirikus műfaja miatt szanaszét röhögtem magam nem is egy résznél.Kedvenc részeim:az elején,amikor a kutya odamegy a felirathoz,a másik a ,,magyar narancs".
Bár vígjáték, nem csoda, hogy sokáig nem mutatták be Magyarországon. A "magyar narancs"-tól kezdve számtalan jelenete egyértelmű kritikája az akkori rendszernek. Őze Lajos Virág elvtárs szerepében zseniálisan alakít. Kállai Ferenc játéka is tetszett,... Több
Az általam adott cím minden tekintetben fedi a valóságot. Nagyon vicces, szatirikus és ironokos film, ami nem leplezett, de mutatott egy fergeteges görbe tükröt az akkori Magyarországról és nem utolsó sorban a mai napig halhatatlan idézetek tömkelege található meg benne.
Jó kis film. Kiváló magyar humorral fűszerezve, kiváló magyar színészekkel mutatja be az akkori társadalmi rendszert. Kultuszfilm vált belőle, el nem felejthető szlogenekkel.
Mert megérdemli! Tekinthetjük korkritikának, szatírának, fekete komédiának, tragikomédiának, társadalomkritikának, burkolt kiáltványnak stb. Fantasztikus színészekkel! Ki-ki remekül alakította a maga szerepét. Ez egy olyan film, amit már legalább harminc alkalommal láttam, és nem tudom megunni. (Ugyanilyen még az Indul a bakterház.) Érdemes megnézni. Szóval, filmre fel és jó szórakozást!
Nagyon jó magyar film, rengeteg mondata ma már szállóige, Kállai Ferenc pedig jól játssza a főszerepet. Én fiatal vagyok, nem éltem abban a rendszerben, de a film így is átjött. Magyar filmeket nem nagyon szoktam nézni, de ezt ajánlom minden korosztálynak. 9/10
Remek társadalomkritika és elég merész a korhoz képest, és kiemelkedő színészi alakítások plusz nagyszerű humor, erre a filmre joggal lehet minden magyar ember büszke.
Maga a történet talán dokumentumfilmnek is nevezhető,akkoriban tényleg ez volt,de ha most 2019 ben körbenézünk ugyanez van.Ez adja a filmnek a tökéletességét.