Stanley Kubrick nagy név a filmszakmában, amit ezzel az 1987-es háborús pszicho-drámával is bizonyítani tudott. Az amerikai újoncokat kiképző szadista őrmester addig kínozza embereit, míg sokan össze nem roppannak. Kérdés persze számomra, hogy van-e a dolognak értelme. Mármint a célba lövés plusz erőnléti edzés oké, de a lelki megtörés az én szememben totál kontraproduktív dolog. Itt persze eladják ezt úgy a nézőknek, hogy nagyon is szükséges, mert csak így bírják ki a vietnami háború poklát. Az nagyon jó a forgatókönyvben, hogy a film legutolsó szakaszában láthatjuk a kiképzésen átesettek éles bevetéseit is Vietnamban. Kubrick végkövetkeztetése az, hogy az erős és nagy jellemek bírják csak ki a megpróbáltatásokat. Értékelésem erős négy csillag, hozzátéve, hogy nagyon nyomasztó egy filmről van szó. Mégis ajánlom szinte mindenkinek, főleg a most divatos békepártiaknak, akik szerint Oroszország teles győzelme hozhatna csak békét Ukrajnában. Valójában ők a háborúpártiak. Ami engem illet, nálam 4 csillagot ér.
Szerintem a háborús filmek kategóriájában egy kifejezetten jó film. Szép bemutatása annak, hogyan kell katonák helyett gyilkológépeket képezni. Hartman őrmester pedig egyszerre zseniális, de gyomorforgató is egyben. Béketűrő embernek tartom magam, de ettől a személytől valószínűleg én is totál megőrülnék.
Nem volt rossz,de nagyon erősen hullámzott a milyensége,és ritmusa.A története teljesen átlagos, a színészi teljesítmények sincsenek topon.Majdnem tucatfilm,de egy leheletnyivel beelőz!
Nagyon nem volt a toppon ez a film. A történet eléggé vontatott és ezáltal unalmas lett. Harmat gyengére sikeredett és így nem tetszett. Hiányzott belőle az a bizonyos szikra ami izgalmassá varázsolhatta volna. Nem kedveltem egyszerűen.
Szeretem a klasszikus háborús filmeket, viszont ez teljesen más. Ez a film nem tökös macsókról, nemes küldetésekről és halált megvető bátorságú parancsnokokról; nem ütközetekről vagy jeles hadieseményekről szól. Ez a film az ember lelkének megrontását és kiüresedését mutatja be kegyetlenül és nyersen tálalva.
Semmi kétség nincsen afelől, hogy alapművel van dolgunk. Bátran említhetjük egy sorban az Apokalipszis most és A szarvasvadász után. Az meg a hazai filmforgalmazás szégyene és gyalázata, hogy nem készült magyar szinkron hozzá (helyesbítek: elméletileg a rendező tiltotta meg a szinkronkészítést).
A vietnami háború poklának tűhegyes pontosságú, ökölcsapással felérő portréja a kiképzéstől egészen a frontszolgálatig. Kubrick rendezői géniuszának egyik csodálatos darabja.
Az első fele kifogástalanul jó, de a második viszont laposra sikerült szerintem, ezért 4 csillag. Nem a legjobb háborús film, de egy megnézést megér, főleg az első fele miatt.
Igaz események reális bemutatása ami nem beszél mellé, kemény és erős film. Meglehetősen brutális ezért csak erős idegzetűeknek ajánlanám. Durva es szokimondo.
Fenomenális filmet kreáltak. Ez a film egyszerűen csodálatos. A sztorija úgy ahogy van felemelő és elképesztő világot tár a néző elé, amivel könnyedén eléri, hogy egyenesen imádja azt. Nekem simán benne van a top 10-ben. Imádtam
Mivel en is voltam katona, ateltem ezt a fajta kikepzest joval tompabb modorban. Elfogult vagyok, nagyon tetszett.
Egyáltalán nem öncélú, és azt sem érzi az ember, hogy fiktív lenne. Annyira nyers és valós, hogy szinte a karosszékből is átélhetővé teszi a háború poklát.