A porszörny

A porszörny

Dust Bunny

A tízéves Aurora mellett egy titokzatos férfi él, aki valódi szörnyekre vadászik – hivatásos gyilkos. Amikor a kislánynak szüksége lesz valakire, aki megszabadítja őt a családját elpusztító szörnytől, a férfi segítségét kéri. A vadász azonban úgy sejti,… Több

Rendező: Bryan Fuller
Forgatókönyvíró: Bryan Fuller
Ország: Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Magyarország
Premier (HU): 2026.01.01.
Forgalmazó: Forum Hungary

2026.01.08 Jazzmind

Szürreális

Ez a film számomra szürreális. A film egy kislányt, majd egy idegen férfit mutat be, akik között nincs semmiféle kapcsolat. Az egyik az ágya alatti szörnytől retteg, míg a másik emberi retteneteket győz le bérgyilkosként közelharcban. A kislány szüleit időközben a porszörny felzabálja, mivel nem tartották be a szabályt és ráléptek a padlóra. A kislány követi a rejtélyes férfit, aki sárkánnyal is harcol, ez adja neki az ötletet, hogy felfogadja a padlószörny elfogására és likvidálására. A megbízási összeget a templomból nyúlja le, majd levél formájában adja tudtára a férfinak, mit is szeretne. Mads Mikkelsen és Sigourney Weaver kapcsolata is a film végére tisztázódik a számunkra. Sigourney Weaver ebben a filmben alulmarad a szörnnyel szemben, nem úgy, mint A nyolcadik utas: Halálban. A kislányról is kiderülnek dolgok, feltűnik a színen az FBI és egy gyilkos galeri banda is, akik tűzharcba keverednek. Közben fel-feltűnik a szőrös behemót állat, mint egy vízi bálna tör elő a padlóból, majd hamm! bekapva néhány embert úszik vissza a mélybe. A film képi világa igen különlegesre sikeredett. Maga a történet nekem eléggé abszurd lett, több stílust próbált vegyíteni. A film keveri a fantasy-horrort, akciót és fura horroros mesét. A forgatás helyszíne Budapest volt, a filmben szerepet kapott Trokán Nóra is. Emellett több kisebb magyar szereplő is feltűnik, főként akció- vagy mellékszerepekben. #premiervadász

2026.01.06 Nottingham Forest

Ez megint nem jött össze

Csak, és kizárólag Mads Mikkelsen játéka miatt adtam rá kettő kőkemény pontot, és nem másért! Nekem már maguk a berendezett helyszínek iszonyatosan színesnek, giccsesnek és sziruposnak tűnnek... Értem én, hogy Bryan Fuller mindent jól akart csinálni,... Teljes kritika

2026.01.06 Bafam

Nem csalódtam, ez egy nagyszerű horror-vígjáték

A Porszörny (2025) kellemes meglepetés: egyszerre családi film és finoman ironikus allegória a rendmániás hétköznapokról. A látványvilág kreatív, a „por” mint ellenfél játékosan kap személyiséget, miközben a történet nem veszíti el érzelmi tétjét. Bár a tempó néhol egyenetlen, a humor működik, a zene emlékezetes, és a karakterek szerethetők. Nem forradalmi alkotás, de szívvel készült, és ritka módon képes egyszerre szórakoztatni gyerekeket és felnőtteket. A film legnagyobb erénye, hogy nem magyaráz túl mindent, hanem teret hagy a nézőnek, így az utóíze még napokkal később is megmarad. Nálam 5/5, és ennyi!! #premiervadasz

2026.01.05 akos0903

Porszörny, ami többet ad, mint vártam

A porszörny szerintem egy jó és különleges film lett, ami nem a megszokott módon mesél történetet. Már az elején érezni lehet, hogy ez nem egy egyszerű kalandfilm, hanem inkább egy furcsa, kicsit mesés, kicsit sötét világba visz el. Engem végig érdekelt, mert mindig volt benne valami váratlan, és sokszor nem lehetett előre kitalálni, mi fog történni. A hangulata nagyon erős. A díszletek, a jelmezek és az egész látványvilág különleges, szinte olyan, mintha egy furcsa mesekönyv lapjai kelnének életre. A szereplők jól illenek ebbe a világba, főleg a főszereplő, akinek a történetét könnyű volt követni és megérteni. Nem feltétlenül azért, mert minden ki van mondva, hanem mert az érzelmek jól átjönnek. A film lassabb tempójú, de engem ez nem zavart. Volt idő elgondolkodni a látottakon, és hagyta, hogy a hangulat dolgozzon. Nem egy tipikus „könnyű” mozi, de szerintem pont ettől érdekes. #premiervadasz

A film 8 169 239 forintos bevételt termelt Magyarországon. A hazai mozik összesen 3 090 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

A film a 2025-ös Toronto Nemzetközi Filmfesztiválon debütált a Midnight Madness („éjszakai őrület”) programban.Szerző: Csillag Lajos