Miután megérkezett az Elysée-palotába, Bernadette Chirac abban reménykedett, hogy végre megkapja a megérdemelt helyet: ő, aki mindig is férje árnyékában dolgozott, végre elnökké váljon. Bernadette végül úgy dönt, hogy bosszút áll, és olyan médiaszemélyiséggé válik, akit nem lehet figyelmen… Több

A kép forrása: Laurent Champoussin / Karé Productions
Egy elnyomott nő története, aki élvezi a küzdelmet a menekvésért, de sosem lépne ki a nyitott kapun... Engem teljesen sokkolt Bernadett története, és habár a történet politikai hátteréről szinte semmit nem tudtam, a pártok és a családtagok közti viszálykodást élvezetes volt nézni. Lenyűgözőnek tartottam, hogy miután annyi évig elnyomta és lenézte őt a férje, Bernadette még mindig szerelmes volt belé, és akkor sem tudta volna elhagyni a "párját", amikor sokkal magasabbra tört már nála. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a cinikus humort és családon belüli komédiát.
A 4 csillagot azt szem előtt tartva adom, hogy bár számunkra nem túl érdekfeszítő a történet, a franciáknak biztosan sokat jelent. És technikailag különben rendben volt, legalábbis Catherine Deneuve az évszázados rutinjával kisujjból kirázza a szerepét, ő egy személyben sokat tesz hozzá az összminőséghez. Ha Deneuve gyakorlottságát és tehetségét levonjuk, akkor ez a produkció összességében kissé tévéfilmes jellegű, semmiképpen sem mozifilm hatású. A magyar nézők közül azok figyelmét lesz képes megragadni, akik érdeklődnek a nemzetközi politika és a történelmi témák iránt.
Fuh, hát én nagyon akartam szeretni ezt a filmet. Szerintem van egy egyedi történetmesélési módja, de azt egyszerűen nem nekem találták ki. Összeségében azért nem szeretném lehúzni, egynek elment.
A film 9 483 968 forintos bevételt termelt Magyarországon. A hazai mozik összesen 4 924 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.
A film eredeti címe La Tortue volt, amely Jacques Chirac feleségének becenevére utalt.