Mariska és Liliomfi egymásba szeretnek, azonban még csak nem is gyanítják, hogy Mariska nevelőapja egyben Liliomfi nagybátyja. A párnak szembe kell mennie a professzor tervével, hogy Liliomfi végleg felhagyjon a színészi hivatással.
(Csillag Lajos)

92 Liliomfi (1954)
Első két alkalommal gyerekként láttam. A 90-es évek közepéig csak fekete-fehér tévénk volt, úgyhogy nekem valahogyan az úgy az igazi, mint pl. az Alien 1 vagy a Terminátor 1 szigorúan német hanggal és magyar narrátorral, csíkozódós VHS kazettán :-))) Felnőttként is többször megnéztem. Legutóbb a 15 éves fiammal együtt. És nem nyilatkozott róla negatívan. Sőt! Szóval családilag tessék leülni és megnézni. Nem korhatáros, vicces, aranyos. Imádom ezt a filmet!
Egy igazán megható,és kedves film,amiben Darvas Iván megmutatja teljes színészi repertoárját nekünk.Makk jól tette hogy őt választotta a férfi főszerepre.A másik nagy kedvencem a filmből Dajka Margit.Zseniálisat alakít.Nagyon ajánlott még ma is.
Makk Károly rendezésében a magyar filmtörténet egyik legkedveltebb, legkönnyedebb vígjátéka, Szigligeti Ede klasszikus művének adaptációja, amely a Balaton-felvidék bájos díszletei közé helyezi a félreértéseken, szerepcseréken alapuló szerelmi történ... Több
A film 2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 film közé.
Szigligeti Ede azonos című művéből készült.