Szeptember 5

Szeptember 5

September 5

A Szeptember 5. megörökíti azt a sorsfordító pillanatot, amely örökre megváltoztatta a televíziós közvetítéseket, és maradandó hatást gyakorolt az élő közvetítésekre. A film az 1972-es müncheni nyári olimpiai játékok hátterében egy amerikai sportközvetítő csapatot követ, akik a sportesemények… Több

Forgatókönyvíró: Alex David
Ország: Amerikai Egyesült Államok, Németország
Premier (HU): 2025.02.20.
Forgalmazó: UIP-Duna Film

2025.03.02 Andika

Felkavaró, megdöbbentő történet. Végig lekötötte a figyelmemet, kb. minden nap eszembe jut a filmből egy-egy részlet. Nagy hatással volt rám.

2025.02.23 Kapszaicin

A kamera mint tanú

Elképesztően jól összemozaikozott film lett a Szeptember 5. Úgy szegezi a nézői tekintetet a vászonra, mintha legalábbis egy anatómiai kézikönyvet figyelnénk. A színészek minden egyes lélegzetvétele hozzáad ahhoz, hogy maximálisan átélhetővé váljon a riporterek és a stúdió munkatársai által átélt izgalom. Maga a történet is érdekfeszítő, leginkább azoknak fog tetszeni, akik amúgy is érdeklődnek a történelmi filmek iránt, és kiváltképp érdeklik a kulisszatitkok. Ez az alkotás némi edukációval is bír, mert valószínűleg kevesen ismerik az 1972-es müncheni olimpián lezajlott túszdráma történetét, és annak a későbbi tudósításokra gyakorolt hatását. Hogyan válik a kamera tanúvá? Rendkívül feszültségkeltő módon. Hogyan válik a kamera a tanútétel útján az erkölcsi és etikai kérdések központi tárgyává? Ez a központi morális kérdés nehezedik mindazokra, akik egy világ számára teszik láthatóvá a drámai pillanatokat. A történet előzménye nincs kibontva, a stúdió és a helyszíni tudósítás között, valamint a stáb igen feszült pillanatai közben születik meg a müncheni olimpia sötét története. A Fekete Szeptember terrorszervezet tagjai behatoltak az olimpiai faluba, és ott túszul ejtették az izraeli sportolókat, akik közül két embert meg is öltek. A film cselekménye, a tudósítás ezt igyekszik apró rezdülésekre bontani. Érdemes megnézni.

2025.02.27 Vivi

A film ugyebár az 1972. szeptember 5-i, müncheni nyári olimpiai játékokon történő túszdráma élő közvetítését mutatja be. Pontosan, hitelesen leköveti a valós eseményeket, és bemutatja az ABC Sports közvetítő csapatának alázatos munkáját, döntéseit. A... Több

2025.02.21 Fabix11

Nagyon nehéz összeszedni a gondolataimat, miután megnéztem. Szerintem ennek érdemes többször is nekifutni.

A film 16 054 904 forintos bevételt termelt Magyarországon. A hazai mozik összesen 6 319 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

A 91 perces játékidővel Hansjörg Weißbrich vágása kulcsszerepet játszik a film feszes és izgalmas narratívájának fenntartásában, ami növeli a film potenciális esélyeit arra, hogy kitűnjön a versengő díjszezonban.Szerző: csd

Értékelés: 8/10
(2025. 03. 14.)
Addig jó egy tudósítás, amíg le nem lőnek valakit?
A Szeptember 5. egy tragikus terroreseményen keresztül boncolja az újságírás és tudósítás etikai kérdéseit – miközben egy kifejezetten izgalmas thriller is. Több