2022.11.03 13:44 Artemisia Olvasottság: 193x
4

Gyász, útkeresés, álmok, vágyak, hullámvölgyek, bonyodalmak, újrakezdés, szerelem és divat minden mennyiségben - mindez nyakon öntve egy nagy adag optimizmussal, derűlátással és bájos naívitással. Ez alapján a recept alapján ( és Paul Gallico regénye nyomán) készítette el Antony Fabian a tökéletes feel good családi mozit, Mrs.Harris, a divat fővárosában felkerekedő özvegy szívmelengető történetét.

A film szomorkásan indul: Mrs.Harris a jókedélyű londoni takarítónő több mint 10 év elteltével még mindig hazavárja férjét a II.világháborúból. Mikor megkapja a hírt, amit már évvekkel korábban sejteni lehetett, Mrs.Harris célját veszítve folytatja a szürke hétköznapokat, mígnem tehetős munkaadójánál rálel egy gyönyörű Dior estélyire. A ruha láttán megfogalmazódik benne: neki is szüksége van egy ilyen méregdrága ruhára. A szerencse hamarosan rá is mosolyog, így várakozásokkal neki is vág a párizsi kalandnak.

A Dior-házba érkezve Mrs.Harris megismeri a felső tízezer elitjének arroganciáját, egy haute couture luxusruha megszületésének bonyolult folyamatát, a divatház működésének árnyoldalait, egy megnyerő és elegáns özvegy férfit, és két, titkon egymásra vágyó fiatalt.

A Párizsban töltött idő egyfajta kései coming of-age sztori is a számára : noha ottléte alatt amolyan "Mary Poppins felnőtteknek" módon tesz rendet a divatház éd az alkalmazottak életében, valójában az által, hogy belekóstol a nagyvilági életbe rájön, hogy otthon, Londonban is megvan minden, amire csak szüksége van : az otthona, a szeretett munkája, a barátai és még a szerelem is ott lapult végig az orra előtt.Felemelő, emberi történet, mégha sziruposan van is tálalva.

Lesley Manville elragadó természetességgel alakítja az aranyszívű Mrs.Harrist, főleg azután megsüvegelendő a teljesítménye ha megnézzük, hogy mekkora profizmussal és karizmával alakítotga a Fantomszálban Mrs.Harris nemezisét: a Balenciaga arrogáns, kiismerhetetlen nagyasszonyát.

Isabelle Huppert, Ellen Thomas, Lucas Bravo, Lambert Wilson, Jason Isaac szintén remekül alakítják a maguk karaktereit.

A film kedves, romantikus hangulata, az 50-es évekbeli Párizst és Londont idéző utcakép meseszerű hangulatot kölcsönöz a filmnek, elvégre Antony Fabian filmje egy felnőttes tündérmese az újrakezdésről és az álmok teljesedéséről.

dráma | vígjáték

SkyShowtime (2023.06.19.)

Paul Gallico világszerte népszerű kedvelt regényének új feldolgozása egy takarítónőről az 1950-es évek Londonjában, aki beleszeret Christian Dior haute couture ruhájába, és... több»

4