2023.12.05 18:22 Kóborló Olvasottság: <100x
1

Ásók, az ismeretlen törzs

Sajnos nem igazán van túl nagy választék azon filmek terén, amelyekben megtalálhatók egyszerre a western filmes elemek, és a horrorfilmes stílusjegyek (pedig amelyekhez ez idáig szerencsém volt, azokat kimondottan kedveltem), és talán pont emiatt esett a napokban a választásom jelen filmünkre. Lássuk hát, hogy mit is kapunk a kicsivel több mint másfél órás játékideje alatt jelen filmünktől!

A film rendezője és egyben forgatókönyvírója J. T. Petty valamikor még 2002-ben kezdte el papírra vetni jelen filmünk történetét, és közel öt évnek kellett eltelnie még ahhoz, hogy a Lionsgate stúdió közel hétmillió dolláros költségvetést biztosítson az elkészítésére. Egyes információk szerint azért is telt el közel öt év a forgatókönyv megírása és a forgatások megkezdése előtt, mert a rendező és egyben a forgatókönyvíró J. T. Petty rendkívül sok időt szánt arra (közel három teljes évet), hogy igazán félelmetesek és egyben egyediek legyenek a filmje történetében szereplő ismeretlen lények, az Ásók. Eleinte az összes lénykivitelezést praktikus effektek által akarták megalkotni, de amikor azon színészek, akik a lények jelmezeit viselték a filmben, látványosan rosszul tudtak csak mozogni a rájuk szabott jelmezekben, akkor kellett segítségül hívniuk a készítőknek a számítógépes effekteket, és hát ez néhol azért kissé meg is látszódik a végeredményen. Bár egyáltalán nem mondom, hogy rosszul sikeredtek, de azért a kiválótól is messze voltak, viszont azt is be kell hogy valljam, hogy kellően egyedire sikeredtek. Tehát jómagam egyáltalán nem mondanám rossznak a filmben látható trükköket, sőt, az is kimondottan tetszetősre sikeredet, hogy megfelelő mennyiségű ötletesség is fellelhető egyes jelenetek kialakításain, amik pedig egyértelműen a film sötét atmoszférájához kimondottan jól passzoltak. Merthogy a Burrowers egy komor hangulatvilágú, western köntösbe öltöztetett egyfajta szörnyfilm lenne, ami e téren egész jól is funkcionált. Még maga a film alapjául szolgáló történetet sem mondanám rossznak, bár azért e téren egyáltalán nem vállal sokat jelen produkciónk, ugyanis írhatnám akár azt is, hogy kezdetben egy szokványos westerntörténeti alapot vesz csupán, és csak idővel válik annál többé. Ami miatt mégis emlékezetessé válik számomra mindez, az a hangulatvilága. Ugyanis ahogy haladunk előre a történetben, úgy válinak egyre komorabbá és egyre reményvesztettebbé a filmben látható események. Mondjuk, számomra sokat dobott volna még a történet élvezeti faktorán az, ha kissé részletesebben is foglalkoztak volna a filmbéli Ásókkal, merthogy így végül ezen szál egy kissé összecsapott hatást keltett a film befejeztére.

Ásók, az ismeretlen törzs

Sajnos számomra amiben a leggyengébben teljesít a Burrowers, az a filmbéli karakterek. Merthogy szerintem túlságosan is felszínesre sikeredtek a karakterei, egyáltalán nem éreztem semmifajta karakterfejlődést az egész film játékideje alatt rajtuk, emiatt pedig a karaktereiknek a végkimenetele sem igazán érinti meg a nézőket. Mindezek mellett sajnos a filmbéli karaktereket alakító színészeket sem merném túlontúl dicsérni. Merthogy sem a Karl Geary által megformált karakter, sem pedig a William Mapother által látható karakter nem kerül túl közel a film nézőjéhez. Ez alól némileg kivételt képez a filmbéli John Clay karaktere (akit Clancy Brown alakít), de sajnos ő viszont jóval kevesebb játékidővel rendelkezik a filmben, mint a fentebb említett két színésztársa.

Összegezve eme produkciót, ha egy kicsivel dinamikusabb történetvezetést alkalmaztak volna a filmben, és egy fokkal jobban kidolgozott karakterekkel látták volna el a történetet, akkor szerintem egy jóval emlékezetesebb alkotásként tekinthetnénk vissza a Burrowersre.

horror | thriller | western

1879-ben a vadnyugat meghódításakor a telepes Fergus Coffey éppen menyasszonya kezét kérné meg, amikor a nő családját támadás éri. A család egyik felét lemészárolják, a... több»

1