Az 5 legjobb új film, amit CSAK a mozikban láthatsz áprilisban

Még elég fiatal az év, de máris szórakoztató filmek széles választékát láthattuk.

Januárban az M3GAN és az Végtelen víztükör horrorisztikus képsorait élvezhettük, míg februárban a 80 for Bradyvel együtt szurkolhattunk és felpöröghettünk a Magic Mike utolsó táncara. A március kiváló folytatásokkal szolgált a Creed III, a Sikoly VI. és a John Wick: 4. felvonás című filmekkel.

Az áprilisi program ugyanilyen lenyűgöző: a Nintendo egyik kedvelt videojáték-franchise-ának régóta várt animációs adaptációja, egy film az Air Jordans eredetéről, és egy vígjáték Nicolas Cage-dzsel Drakulaként. Mi mást kérhetnénk még?

Íme az 5 film, amit 2023 áprilisában érdemes megnézned.

#5

71 Műanyag égbolt  (2023)

(5) (1)

animáció

Filmio

Izgalmas sci-fi animációval indítja mozifilmes karrierjét Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta. Történetük a jövőbe repít, amikor a kutatók a flóra és fauna visszafordíthatatlan... több»

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezésében készült nagyszabású sci-fi Műanyag égbolt címmel. Az alkotók első mozifilmje egy sci-fi animáció, mely egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, ám emberi húsból táplálkozó növényt kísérleteznek ki. A Műanyag égbolt című filmterv az Inkubátor Program nyerteseként kapott először támogatást 2016-ban, a fejlesztését jelentős külföldi érdeklődés is övezte és kiderült, hogy a film színvonalas megvalósítása túllépi az Inkubátor Program kereteit. A koprodukcióban készülő alkotás a Szlovák Audiovizuális Alap gyártási támogatását is elnyerte, a Nemzeti Filmintézet 216 millió forinttal támogatta a gyártást. Az animációs film főszereplői Keresztes Tamás és Szamosi Zsófia, akik a többi színésszel együtt nem csupán hangjukat adják a filmhez, hanem egy speciális animációs technika használatával maguk is megjelennek majd a mozivásznon. A rotoszkóp technika segítségével a leforgatott jelenetek alapján az animátorok kockáról-kockára rajzolják át a film szereplőit, így a színészek legapróbb rezzenése is a vászonra kerül. 
#4

53 Amitől félünk  (2023)

(6) (8)

dráma | horror | vígjáték

Cinego

Egy vállalkozó epikus élettörténetét ismerhetjük meg, akinek karrierje évtizedeken keresztül ívelt felfelé. Most azonban mintha minden megváltozott volna, a mindennapok pedig... több»

Ari Aster nem éppen arról híres, hogy vicces, de ha hihetünk az eredeti címén Beau is Afraid első trailerének, akkor a film megpróbálja egyesíteni Aster horrorérzékenységét, amelyet olyan A24-es horrorfilmekben fejlesztett ki, mint a Hereditary és a Midsommar, egy egzisztenciálisabb témával. A filmet, amely akár négy órás is lehet, "rémálom-vígjátékként" jellemezték. Nem sok minden mást tudunk, csak azt, hogy Joaquin Phoenix úgy tűnik, gyerekből idős emberré öregszik, és egy küldetésen van, hogy találjon... valamit. Ha mindez homályosan hangzik, nos, az azért van, mert a filmet akkora titokzatosság övezi, hogy nem tehetünk mást, mint hogy kíváncsiak leszünk, mi lehet az egész. Aster kifogástalanul ért a lebilincselő filmekhez, Phoenixet pedig mindig érdekes nézni, bármilyen szerepben is van.
#3

62 Renfield  (2023)

(15) (15)

fantasy | horror | vígjáték

SkyShowtime | Telekom TVGO

Renfield (Nicholas Hoult) a nárcisztikus Drakula (Nicolas Cage) megkínzott segítője. Renfield mindig kénytelen megszerezni gazdája zsákmányát és végrehajtani a parancsát,... több»

Nicolas Cage mint Drakula gróf; ez már önmagában is elég indok arra, hogy megnézzük a Renfieldet. A film komédiába illő módon mutatja be a Drakula első számú segédjét ért megpróbáltatásokat, a címszerepben Nicholas Houlttal, a hitetlenkedő rendőrtisztet pedig Awkwafina alakítja. Az itt összegyűlt tehetségeket tekintve szinte lehetetlennek tűnik, hogy a Renfield ne tudna bőven örömet okozni mindenkinek, aki egy jó kis mozizásra vágyik. Cage-ről köztudott, hogy életnagyságnál nagyobb alakításokat hoz az utóbbi időben, és Drakula egy olyan szerep, amely határozottan bravúros megoldásokat igényel. A film trailere már most rengeteg várakozást keltett a horror és a vígjáték egyedi keverékével.
#2

dráma

Amazon Prime Video

Sonny Vaccaro, a Nike márkaigazgatója és Phil Knight, a Nike alapítója arra törekszenek, hogy forradalmasítsák a piacot azzal, hogy a kosárlabdázó legendát, Michael Jordant... több»

Azt gondolhatod, hogy egy pár cipőről szóló eredettörténet unalmas, de ez a Ben Affleck által rendezett és főszereplésével készült film nem akármilyen cipőről szól, hanem az Air Jordans megalkotásáról! Így van, az 1990-es évek elengedhetetlen kiegészítője megkapja a nagyvásznon való feldolgozást, és egy lenyűgöző színészgárda állt össze, hogy elmesélje a történetet: Matt Damon, Jason Bateman, Chris Tucker és Michael Jordan édesanyjaként az Oscar-díjas Viola Davis. Az Air azonban többről szól, mint a cipőkről, hiszen a trailer szerint a film a fiatal Michael Jordan kosárlabda-szupersztárrá válását is követi majd, és azt, hogy a Nike, majd a világ hamar megértette, hogy egy legenda születését látja. Affleck már jó ideje nem rendezett filmet, de ahogy azt az Oscar-díjas Argóval is megmutatta, több mint képes arra, hogy a történelmi drámát finom szatírával vegyítse.
#1

akció | animáció | családi | dráma | fantasy | kaland | romantikus | sci-fi | vígjáték

SkyShowtime | Telekom TVGO

Mario csupán egy egyszerű vízvezetékszerelő, aki rövidesen egy föld alatti hálózat mélyén találja magát, ugyanis meg kell mentenie az elrabolt hercegnőt. A bajban persze nincs... több»

"Én vagyok az, Mario!" - Kevesebb olyan mondat van, amely generációkon átívelő örömet okoz, mint amit mindenki kedvenc Koopa-taposó, dimenziók között utazó olasz vízvezeték-szerelője mond. Évtizedekkel a hírhedt 1993-as Super Mario Bros. után a Nintendo első számú kabalafigurája végre visszatér a nagyvászonra, ezúttal animációs formában, köszönhetően az Illumination Entertainmentnek, a Gru, Minyonok és Sing filmek zsenijeinek. A kezdeti felháborodás után, amiért a nem olasz Chris Prattet választották Mario nagyon is olasz szerepére, úgy tűnik, a rajongók sorra beleszerettek minden eddig megjelent trailerbe, klipbe és képbe. Pratt mellett a többi szinkronszereplő is sztár: Charlie Day Luigi, Jack Black Bowser, Anya Taylor-Joy Peach hercegnő és Seth Rogen Donkey Kong szerepében. Úgy tűnik, a film a lehető legjobb értelemben vett rajongói szolgáltatás, rengeteg Szivárványút, Thwomp és Warp Zóna szerepel benne, hogy kielégítse a nosztalgikus idősebb rajongókat és a fiatalabb gyerekeket egyaránt. A zsúfolt animációs kínálatból a The Super Mario Bros. Movie kiemelkedik, és minden bizonnyal 2023 egyik legnagyobb blockbustere lesz.