Még mielőtt Neóként felszabadította volna az emberiséget a gépek erőműveiből vagy Constantine-ként megmentette volna a világot a túlvilági démonoktól, Keanu Reeves a ’90-es években egy busznak köszönhette az akciósztár titulust. Mint ismert, a mára klasszikusnak számító Féktelenülben mutatta meg, hogy nem csak komédiákban és horrorban mozog otthonosan. Ám dacára a film sikerének, a folytatás már nem csigázta fel, és ezért Hollywood egyik legnagyobb stúdiója eléggé berágott rá.

A Féktelenül története egy közönséges városi buszon játszódik, amelyre egy őrült bombát szerelt. Ha bomba akkor aktiválódik, ha a busz eléri az 50 mérföldes sebességet és utána bármikor ez alá lassul. Mindezt a délelőtti csúcsforgalomban meglehetősen nehéz kivitelezni, de a Keanu Reeves által alakított Jack Traven nyomozó és a busz egyik utasa, a Sandra Bullock által játszott Annie összefognak és árkon-bokron keresztülviszik a buszt, hogy megmentsék az utasokat.

A film tehát hatalmas siker volt, ami megalapozta mindkét színész további pályafutását is. Keanu Reeves nem sokkal később egy másik akciófilmben is szerepelt, ám a Láncreakció már nem volt akkora siker. Ugyanakkor arra pont jó volt, hogy a színész egy időre megelégelje az akciószerepeket.

Ez pedig közrejátszott abban is, hogy mikor elolvasta a Féktelenül 2. - Teljes gőzzel tervezett forgatókönyvét, szinte gondolkodás nélkül visszadobja azt. Nem nagyon érezte, hogy neki most egy újabb hasonló szerepre lenne szüksége, illetve volt akkoriban egy másik megkeresése is: Kanadában játszhatott a Hamlet színházi előadásában.

A színész egy interjúban arról beszélt, hogy egyáltalán nem bánta meg a döntését. Ugyanakkor úgy érzi, hogy azzal alaposan magára haragította a Fox stúdiót, amely a következő jó másfél évtizedben nem is kínált neki másik szerepet. Keanu Reeves ugyan bizonyítani nem tudja, hogy a két dolognak volt-e bármi köze egymáshoz, de ettől még tény, hogy egészen 2008-ig nem szerepelt más Fox-alkotásban.

A Féktelenül 2 egyébként csúnyán megbukott a kasszáknál. Sandra Bullock ugyan visszatért, hogy egy karibi hajókázás során ezúttal egy egész luxushajót próbáljon meg megállítani, de Keanu Reeves helyett ekkor már Jason Patric volt a társa. Azt már sosem tudjuk meg, hogy Keanu Reevesszel a fedélzeten nagyobb sikert aratott volna-e a film.