Közösség

Vélemény:

63 Houdini, a halál mágusa

(2007)

Houdini, a halál mágusa

TomÁcs   2018.04.30 16:33
0

Kedvelem az igényes varázslós, szemfényvesztős filmeket. Elsőre ez is annak nézett ki, de valahogy nálam elmaradt a csoda. Tetszett maga az ötlet, hogy egy valós történelmi személy Henry Houdini és az ő munkássága áll a középpontban. Túl sok valóságalapja azonban nincs a filmnek. Tényleg élt egy Houdini nevű médium, aki vakbélgyulladásban halt meg. Guy Pearce színészi játéka megfelelő volt, bár nem igazán hasonlított az igazi HH-ra és ezen a frissen dauerolt frizura sem segített. Tovább túl fiatal volt, ha azt nézzük hogy Houdini 52 évesen hunyt el. Hiányoltam a sok-sok látványos trükköt. Az igazi szemfényvesztést, amitől leesik a néző álla. Két-három trükk volt az egész filmben azok is a kicsit elcsépelt fajtából, a szokásos bezárjuk magunkat egy vízzel telt tartályba. Nincs olyan bűvészfilm, ahol ez elő ne kerülne, így más eléggé közhelyessé válik. Saoirse Ronan karaktere eléggé idegesítő volt a filmben. Mindenhol ott volt, rengeteget beszélt, kacarászott. Bár nem tudom, hogy a mérhetetlenül rossz szinkron butítja le ennyire a szereplőt vagy eredeti nyelven is zavaró. Kántor Kitti vinnyogó, nyafka hangja elviselhetetlen volt. Meg milyen kislányt hívnak Benjinek? Egész nap az anyjával lógott? Iskolába nem járt az a gyerek? Az anya-lánya viszony egy újszerű bemutatását láttuk, helyenként túl érett volt a kislány másutt meg pont az ellentettje. A történet vezetése izgalmasan indul. Catherine Zeta-Jones performansza látványos és van benne egy kis humor is. Kedveltem a kicsit perverz, leselkedős könyvtáros bácsi karakterét. Amikor felüti fejét, hogy a városba érkezik a nagy Houdini, hatalmas felbolydulást kelt, pontosabban az hogy pénzjutalomban részesül az, aki elárulja mit is mondott neki édesanyja a halálos ágyán. Felvetődik a kérdés, hogy miért is tesz ilyen felajánlást a varázsló. Csak a hírnév, hogy még inkább róla beszéljenek? A közepénél lehet sejteni, hogy itt többről van szól. A kislány látomásai a halott édesanyáról sok kérdést felvetettek, de ezek a lufik hamar kipukkadtakKésőbb kiderül, hogy Houdini jelen sem volt édesanyja halálánál, mert fontosabb volt neki egy műsor előadása. Ezt sosem tudta feldolgozni, de valójában ezzel a kis játékkal csak saját sebeit szakította fel újra. Az egész valójában egy újabb trükk volt, az üres levéllel a széfben. Semmi értelme sem volt a médium meghallgatásoknak. . A mágus és Catherine Zeta-Jones közti szerelmi viszony kitalálható volt a legelejétől, bár arra ekkor még semmi jel sem mutatott, hogy a vonzalom fő forrása, hogy a nő hasonlít a médium édesanyjára. Összességében azonban nem mondanám rossz filmnek, mert maga a története érdekesen építkezett, jók voltak a korhű ruhák és akadt egy-két humoros jelenet is. Például, amikor Houdini együtt vacsorázik Catherine Zeta-Jonessal és mivel az asszony nem tud franciául így az étlapból véletlenül kenyeret rendel, amihez a varázsló pezsgőt kér. Vagy a főszereplők táncbemutatója. Houdini halál is várható volt. Számos jelenet vetített elő a sötét jövőt, például a mágus vérköpése vagy hogy rendszeren fájlalta az oldalát. Halálával talán egy kissé megnyugvásra lelhet és szeretett édesanyjával lehetett. Bár én arról semmit sem olvastam, hogy ennyire ragaszkodott volna az édesanyjához. Témájában A tökéletes trükk vagy A mágus érdekesebb és elgondolkodtatóbb történettel bír.