Közösség

Vélemény:

76 A két pápa

(2019)

Egy csodálatos barátság története

Majorkas   2024.07.30 23:59
0

Egy pápa tisztsége élethosszig tart, és nem volt jellemző, hogy egy pápa önként lemond, ezt XVI. Benedek (Anthony Hopkins) megtette. Életem során két pápaválasztást láttam a tévében, ezeket az eseményeket nosztalgikus érzés volt látni most megfilmesítve, sokkal érdekesebb volt, mint amit az átlagembernek bemutatnak. Annyira hitelesnek tűnnek a filmben látottak, hogy könnyen hihetőnek és valóságosnak tűnhetnek. A történet két fontos egyházi szereplő kapcsolatáról szól, az elején és a végén történnek meghatározó egyházi események is. Anthony Hopkins zseniálisan alakít a filmben, azóta is ha felmerül XVI. Benedek pápa neve valamilyen kontextusban, akkor egyből a színész arca jelenik meg előttem. Életrajzi filmnek is betudható, sokat megtudunk Ferenc pápa (Jonathan Pryce) előéletéről, érdekes nagyon. Gyakran ugrálunk a cselekmény ideje alatt térben és időben. Nem csak a karakterek, hanem a valódi személyek is közel kerülnek hozzánk a végére, és nehezen tudjuk elengedni őket. Itt minden egyes párbeszédnek súlya van, nem csupán vallási perspektívából. Ajánlom bármely vallás követőjének.