Az elmúlt napokban egy igazán nagynak nevezhető filmes elmaradásomat pótoltam jelen filmünk esetében, hisz szinte az összes állatos horrorfilmekkel foglalkozó listán megtalálható a Russell Mulcahy rendezésében készült, 1984-es Pokolszülött című alkotása. Nos, nem állítom, hogy mindeddig nem hallottam volna erről az alkotásról, de csak az elmúlt napokban szántam rá magamat a film megtekintésére. Bár be kell valljam, magam sem értem, hogy miért csak most, hisz alapból kedvelem az állatos tematikájú horrorfilmeket, a film elkészülte is arra az időszakra datálható (80-as évek), melyek kimondottan közel állnak a szívemhez, és ha ehhez még hozzáadjuk, hogy egy ausztrál produkciót tisztelhetünk a Pokolszülöttben, akkor szinte minden adva volt ahhoz, hogy kimondottan jól szórakozzak majd a filmen. Lássuk hát hogy mit is tartogat a Pokolszülött című alkotás!
A film alapjául szolgáló történetet Peter Brennan 1981-ben megjelent Razonback című regénye szolgáltatta (sajnos, mivel a regény idehaza nem jelent meg, így nincs összehasonlítási alapom ahhoz, hogy mennyit változtattak a regényben leírt dolgokhoz képest a filmben). A film történetének az alaptézisét nem nevezném túlontúl bonyolultnak, hisz letudhatnánk annyival, hogy egy bitang nagyra nőtt vaddisznó rémtetteinek lehetünk a szemtanúi. Ez így nem is lenne több, mint egy ember kontra állatvilág újabb ütközetének a filmre vitele, csakhogy ennél sokkal többről szól a Pokolszülött című film. Ugyanis tény, hogy az alapfelállása valóban csak egy újabb csörte ember és állat közt, de ha egy kicsit jobban odafigyelünk a film történetére, akkor észrevehetjük, hogy igencsak erősnek nevezhető társadalomkritikával van átitatva mindez. Ez abban is megnyilvánul majd a filmben, hogy a termetes vaddisznónkat egyáltalán nem láthatjuk túl sokszor, de amikor mégis, akkor megköveteli a film nézőjétől a figyelmet, ugyanis igencsak hatásosra sikerült megalkotniuk (főleg, ha figyelembe vesszük a gyártási költségeket, illetve azt, hogy egy a 80-as évek közepén készített produkcióhoz van itt szerencsénk). A film társadalomkritikai élét a városi és a vidéki emberek közt különbségek biztosítják, és be kell valljam, ez igencsak erőteljesre sikeredett a filmben.
A film történetéről nem is kívánok több szót ejteni, mert akkor félő, hogy spoiler veszély állna fenn, emiatt pedig kanyarodjunk át a kivitelezésre. Mint a legtöbb ausztrál film esetében, úgy itt is elképesztő minőségű operatőri munkát láthattam. Szinte egyértelműen a film legerősebb aspektusa az ausztrál tájak ábrázolása, és ehhez még hozzáadódik a film rendezőjének, Russell Mulcahynek a kimondottan egyedi látásmódja, amit eme produkciója elkészítése előtt számtalan zenés videóklipek formájában már alaposan kifejlesztett. Ráadásképp meg kell említsem, hogy a film sok esetben szeret szinte már szürreális képsorokat használni, ami számomra szintén az előnyére vált. Na de ne menjünk el szó nélkül a vaddisznónk kinézete mellett sem, hisz az is megér egy-két mondatot.
A legtöbben talán ezt neveznék meg a film egyik, ha nem a legerősebb negatívumaként, mert valóban néhol már tényleg kikezdte a kivitelezését az idő vasfoga, de én e téren sem marasztalnám el annyira a produkciót, hiszen, mint ahogy lenyilatkozták a készítők, korlátozottak voltak a lehetőségeik, és azt gondolom, hogy a legtöbbet így is sikerült kihozniuk ebből, amit pedig nem tudtak megoldani így, azt kellőképpen sikerült ellensúlyozni a hanghatásokkal. Sajnos számomra a film feketelevesét a filmbéli színészek szolgáltatták, azon belül is a főhőst alakító Gregory Harrison alakítása volt a legfájóbb, ugyanis az úriember kimondottan gyengén hozta a rá kiszabott karaktert. Talán ha a film története nem épített volna ennyire az ő karakterére, akkor sokkal elfogadhatóbb lett volna számomra a közepes alakítása, de így sajnos nem.
Mindent figyelembe véve, egy szórakoztató filmet tisztelhetek a Pokolszülöttben, amin sok esetben látszik az odaadás a készítők felől, és ezt négy csillagra tudtam értékelni.

51 Pokolszülött (1984)
Jake vadász Ausztráliában. Egy nap unokáját elrabolja egy óriási vadkan. De ezt senki sem hiszi el neki, és mindenki úgy gondolja, hogy ő ölte meg a gyereket. A férfi úgy dönt,... több»
Szereplők: Gregory Harrison, Arkie Whiteley, Bill Kerr, Chris Haywood, David Argue
Még én sem láttam, de szerintem pótolom.