Oliver Stone a vietnámi háborús élményeit vitte vászonra, megváltoztatva elsősorban a neveket. Remek narráció, kiváló szereposztás, dráma: 10/10. Ilyen filmet nem látsz többet!
Oliver Stone egy korszakos zseni (JFK, Tőzsdecápák, Született július 4.-én, Halálkanyar,Nixon,stb...)egy igazán megdöbbentően lélekbemarkoló alkotása. Sokan csináltak filmet Vietnamról, de ez lett a legjobb! Sheen és Berenger csúcsra jártak, de minden szereplőt csak dicsérni lehet! Ajánlott kategória!
Általában kedvelem a háborús filmeket de ez valahogy nem tudta hozni azt a szintet amitől kedvelhető lett volna számomra. Inkább untatott a dolog és ez volt az ami miatt ilyen rossz értékelést kap tőlem.
Oliver Stone Oscar-díjas klasszikusa, A szakasz különleges módon láttatja a vietnámi háború értelmetlenségét, mégpedig két őrmester (a jó és a rossz) harcán keresztül. Egyikük Barnes törzsőrmester (Tom Berenger), kegyetlen figura, akiből a legrosszabbat hozza ki a háború, másikuk Elias őrmester (Willem Dafoe), aki meg tud maradni embernek a háborús borzalmak közepette is. Stone rendezése rádöbbenti a nézőt arra, hogy a háborúk csak szenvedést hoznak mindenki számára, és elállatiasítják az azokban résztvevőket. Nagyon aktuális gondolatok ezek most a harmadik világháború küszöbén. Értékelésem természetesen 5 csillag.
A háborús filmek sokasága közt a szakasz szerintem méltó helyet taposott ki magának. Igazából hozza azt amit a társai, viszont az emberi érzelmeket jobban megragadja. Nagy bonyodalmakat nem vonultat fel csak folyik a saját medrében és ez így van jól.
Négy jelentős film is készült a második indokínai háború – vagy közismertebb nevén a hírhedt vietnami háború – kvázi feldolgozására lelki-szellemi és morális értelemben az egyén és az egész amerikai társadalom részéről. A kiemelkedőbbek ezek közül a ... Teljes kritika
A szakasz nemcsak egy háborús film, hanem egy személyes vallomás a vietnami pokolról. A rendező saját háborús tapasztalataiból merített, így a film kendőzetlen brutalitással és őszinteséggel mutatja be a frontvonal kegyetlenségét. A történet főszereplője Chris, egy fiatal katona, aki idealistaként érkezik Vietnamba, de hamar ráébred, hogy itt nincsenek hősök, csak túlélők. Két felettese, a kegyetlen és cinikus Barnes őrmester és a nemes lelkű, erkölcsös Elias őrmester között őrlődik, miközben a háború szép lassan felemészti mindannyiukat. Willem Dafoe Elias szerepében a film erkölcsi középpontja: ő az, aki megpróbál ember maradni az embertelenségben. Halála ikonikus és szimbolikus – karjait az ég felé emelve, golyóktól szaggatva rohan a szabadság felé, de végül magára hagyják. Ez a jelenet nemcsak a film egyik legerősebb képe, hanem maga a háború abszurditásának és kegyetlenségének megtestesítője. A szakasz nem hőstörténet, hanem egy generáció fájdalmas emlékműve. Kegyetlen, nyers és megrázó, egy olyan film, amelyet nehéz elfelejteni. Értékelés: 9/10 – A háború igazi arca, ahol a valódi ellenség nem mindig az, akire lősz.
Oliver Stone élete legjobb rendezésével készítette el 1986-ban A szakaszt (Platoon), mely bemutatja a vietnami háború borzalmait. A film különlegessége, hogy két amerikai altiszt: Elias és Barnes őrmester jellemének alakulásán és tettein keresztül mutatja meg, hogy a háború mit tehet az emberekkel. Egyikük a rossz, másikuk a jó, egyiküket nem töri meg a háború, és megmarad embernek, másikuk viszont elállatiasodik, és gonosz tettekkel reagál a körülményekre. Mindezt a néző egy harmadik karakter, az ifjú Chris (Charlie Sheen) szemével nézi végig. Az említett két szemben álló fél: Willem Dafoe (Elias őrmester a pozitív karakter) és Tom Berenger (Barnes ősrmester a gonosz fickó). Közben betekintést kapunk a harcokba is, a sok értelmetlen halál és tűzharc poklába. A film sajátos hangulatát tovább növeli a sok szomorú zenei betét. Azoknak való leginkább A szakasz, akik nem tudják elképzelni a háború borzalmait, mert ezzel a történettel új szemléletet kapnak arról, hogy miként élik meg a fiatal katonák a halál közelségét.
Nem spóroltak semmivel. Nagyszabású borzalmak. Jól bemutatja a háborús katonaélet buktatóit. A háttérzene kiváló!
Nem tudok mást, csak puffogtatni rá az ajnározó jelzőket: Több, mint 30 éves alkotás, de letaglózó és elemi erejű még ma is! Oliver Stone legnagyobb filmje! A legjobb háborúellenes háborús film! Minden formában és verzióban láttam már (VHS kazettán a... Több
A színészek és a látvány egész pofás volt, de a sztori nem. Leginkább a történet volt az, ami nagyon nem tetszett, a többi még talán rendben is lett volna, ez azonban elrontotta a szórakozásom.
Az egyik legjobb film, amit valaha a vietnami háborúról, a háború természetéről és az emberre gyakorolt hatásáról, a szemben álló felek különböző nézőpontjáról készítettek.