A legjobb disztópikus filmek egyike az Éli könyve. A Hughes testvérek által készített filmben egy olyan jövőt látunk, melyben minden a pusztulás jeleit mutatja. Az emberiség megmaradt tagjai sivatagos pusztaságokban élnek, és a mindennapi túlélésért küzdenek. Az egyikük, Éli (Denzel Washington) egy rejtélyes könyvet rejtegetve vándorol a nyugati part felé heteken, hónapokon keresztül. Közben egy banda szegődik a nyomába, mert vezetőjük Carnegie (Gary Oldman) kideríti, hogy azzal a bizonyos könyvvel vallást lehet alapítani és embereket, tömegeket uralni. Ezen a ponton derül ki a néző számára, hogy a könyv alighanem az utolsó megmaradt Biblia lehet, melyet Éli a vándorlása során megtanul kívülről. Komoly harc alakul tehát ki a könyvért, mely eldöntheti az emberiség jövőjét is. Felbukkan a szereplők között a Flashdance sztárja, Jennifer Beals is, aki 47 évesen is elég dögös. (Amikor 20 volt, nagyon tetszett nekem a Flashdance-ben.) Az Éli könyve egy erős 4 csillagos film, százalékban is megérdemli a 80-85%-ot.
Alan Hughes és Albert Hughes 2010-es akciófilmje, a The Book of Eli egy különleges disztópikus képi világot tár elénk, felvetve annak lehetőségét, hogy egyszer az emberiség a kipusztulás szélére kerül majd, és a sivataggá váló földfelszínen vegetál (bandákba szerveződve). A legfőbb karakter, Éli (Denzel Washington) egy általa nagyon sokra tartott könyvet rejtegetve vándorol a kihalt bolygón, miközben életére tör egy banda, mely a könyvére is szemet vet. Később kiderül, hogy a könyv az utolsó még megmaradt Biblia, melyet Éli kívülről megtanul, hogy ha a könyv megsemmisülne is, fennmaradjon az utókor számára. Éli helyzete egyre nehezebb, mert a banda jelentős túlerőben van, és várható, hogy előbb-utóbb megölik a magányos férfit. A film utolsó harmada nagyon izgalmas, és inkább drámává, mint akciófilmmé változik. A Biblia megmenekül, de ennek súlyos ára lesz. Az Éli könyve egy megosztó film, nekem tetszett, bár sokkal inkább a különleges disztópikus képi világ, mintsem az alaptörténet miatt. Értékelésem: 80%.
Denzel Washington klasszikusa,amit többször kell megnézni,hogy igazán megértsd a lényegét.Imádom minden kockáját.Zseniális,szemet gyönyörködtető képsorok,fantasztikus poszt-apokaliptikus világ,amiben csak a legerősebbek élhetnek! Kedvenc,csak ajánlani tudom.
Szeretem a sci-fi filmeket, és a posztapokaliptikus filmeket is, hát még a road movie-t. Ez a film véleményem szerint a három műfaj összegyúrásából lett megalkotva, mely szerintem elég jóra sikeredett. Bár ez egy meglehetősen egyszerű történet, jómagam nagyon szórakoztatónak és lenyűgöző filmnek találtam. Ez a film egy ember küldetéséről szól, hogy a szavaival élve eljusson egy könyv (Biblia) arra a helyre, ahol annak lennie kell. Nos, nem vagyok vallásos ember, de látom, mekkora értéke van ennek a könyvnek a háború által szétszakított világban. Végül is, az a 107 perc műsoridő rendkívül gyorsan eltelt, ami mindig jó jel egy film minősítése alkalmával. Kicsit megakadt a közepén, de a végén egy teljesen váratlan fordulattal megváltotta magát. Ne aggódj; nem fogom itt előadni, mi lett a filmnek a befejező része. Szintén egy kísérteties hangulatsáv erősíti meg a látványt, és nagyszerű hatást fejt ki az érzelmek sztrádáján. Összességében, bár nem mindenhol fogadták jól, és bár nem tökéletes, jó próbálkozás... Ajánlott.
Bírom az ilyen világvége hangulatú filmeket. Nagyon tetszett a története, végig izgalmas is volt. Mila Kunis helyett találhattak volna érettebb színésznőt, a játéka nem tetszett.
Habár Denzel Washington minden tőle telhetőt megtett nem jött be. Szerintem sokkal jobban is el lehetett volna készíteni a szóban forgó filmet de sajnálatomra ez most nem jött össze.
Ez a film lenyűgözően adja át a világvégi hangulatot. Nagyon sokan elképzeltük már, hogy mi lenne, ha vége lenne a világnak. Mi lenne utána? Hogyan élnénk a napjainkat? Hogyan élnénk túl?!? Ez az alkotás mindenre megadja a választ. Tökéletesen ábrázolja az emberi jóságot, és az emberi gyarlóságot is. Részletesen kidolgozott és jól felépített a történet. Szerintem Denzel Washington tökéletesen formálja meg Éli karakterét. Színészek közül még Gary Oldman játéka tetszett. Maguk a helyszínek jól felépítettek és kellően nyomasztók, méltóképp ábrázolják a világvégét. Kimondottan tetszett, hogy több csavar is volt a történetben, és, hogy végig izgalmas volt. Már többször láttam ezt a filmet és biztos vagyok benne, hogy még meg fogom nézni. Akit érdekel ez a világvége téma, az mindenképpen szánja rá az időt, és nézze meg, nem fog csalódni!!
A magam részéről nehezen tudom elképzelni, hogy valaki megtanulja kívülről az egész Bibliát, de Allen Hughes filmje, az Éli könyve nem is ettől különleges. Egyediségének legfőbb oka maga az alapgondolat: egy pusztuló világban valaki azért küzd, hogy megmentse az emberi kultúra egy kis darabját. Ez ebben a történetben maga a Biblia, amit a főhős, Éli (Denzel Washington) a kietlen pusztán keresztül cipel magával ismeretlen cél felé. Azt szeretné, ha ez a nagyon fontos könyv túlélje őt magát és a pusztulást is. Ám a bandavezér, Carnegie is felismeri a könyvben rejlő lehetőségeket, csak éppen ő rosszra akarja használni: uralma megalapozására és kiterjesztésére. Megkezdődik a harc kettejük között a könyvért. A környezet bemutatása a film másik különlegessége: hiszen minden elemében a disztópiát tárja elénk, a teljes kétségbeesést, a kietlenséget és halált. Az utak néptelenek és veszélyesek, a hatalom pedig garázdálkodó bandák kezében van. Értékelésem: erős 80%, a képi világ és az alapötlet miatt.
Nem igazán értem miért tartják a posztapokaliptikus filmek gyöngyszemének. Unalmas volt és kissé zavaros.
Mindenképpen többször nézős film, mindig másra koncentrál az ember. Szeretem az ilyen posztapokaliptikus filmeket, nagyon megindító a története. A végén a csavar pedig zseniális.
Az ötvenedik véleményem a Mafabon egy kedvenc: az Éli könyve. Nem sűrűn születnek jó minőségű disztópikus filmek, de az Éli ide sorolható. Nem is annyira a sztorija, mint inkább a különleges atmoszférája és hangulata miatt. No meg persze Denzel Washington erős jelenléte okán. A Disztopia blogon is tervbe vettük, hogy írunk a filmről, mert benne marad az emberben. A történet legfőbb kérdése: mi van akkor, ha elpusztul civilizációnk, és nincs, aki megmentse annak értékeit. Például a Bibliát. Akad majd olyan, aki törődni fog ezzel? A történet szerint igen, ő Éli. Remek sztori, jó film és rendezés. Erős 4 csillagot érdemel.
Denzel Washington egyik legjobb alakítása, nagyon illet hozzá a szerep. Nem lett túl játszva. A története eléggé felkavaró, egy furcsa világot tár a szemünk elé.