A stand-up comedy műfajának legsikeresebb hazai produkciójáról van szó. Szereplői elsősorban a Dumaszínház művészei, akik kiváló tehetséggel parodizálják és színezik ki humorfesték-pöttyökkel saját életük mellett az aktuális hazai és nagyvilágban történő politikai, kulturális és gazdasági eseményeket.
(erare)
Sorozat áttekintés
Az idő vasfoga? Vagy a korom? Én változtam, vagy anno jobbnak tűnt a műsor? Azt hiszem, erre egyszerű a válasz. Az évek során finomodott az ízlésem, így az akkor poénnak tartott beszólásokon jókat röhögtem. Aztán... gondolom, felnőttem, és már nem tű... Több
Az eredeti banda volt az igazi. Hadházi, Kiss, KAP, Aranyosi és persze Kőhalmi. Azóta 1-1 tehetségesebb humorista is feltűnt, de a többség elég feledhető.
Nem tudom, hogy én változtam-e akkorát, vagy ez a műsor, de ötéves kihagyás után újra ránéztem az utolsó két évadra, mert kezdett a valóság nagyon komor lenni, és az aktuálpolitikai és kulturális humor már ritka Magyarországon. De egy kezem meg tudom számolni, hány épkézláb poén volt egy-egy epizódban. A komikusok fele majdnem ugyanazokat a témákat érinti, sokszor elég hasonló poénokkal, amik meglepően kicsit ütnek, sokszor azért, mert valahogy nem tudják jól kivitelezni a viccek végét. A humor lényeges eleme a tapintat és időzítés, és bár az elsőt össze is hozzák sokan, a másodikat valahogy nem tudják kivitelezni. A stand-up műfaj tudtommal nem csak random viccek mesélése, az az életre való reflektálás és abban a humor megtalálása. Nem akarok itt filozófus lenni a Showder Klubbal, de annyit mondanék, hogy csak pár egymástól független viccért fel tudok menni a 9GAG-re is. Pár régebbi forma egész ügyes, az újak meg sokszor percekig csak beszélnek, mintha valami részeg sztorit mesélnének, de az egész nem vicces, csak kicsit kínos. Nyilván nehéz 10+ év műsorát megítélni egyetlen csillagszámmal, így inkább meg sem próbálom.