2023.11.04 10:45 kabel Olvasottság: 263x
0

Magyar történelmi fantasy

Bár történelmi pontossága valószínűleg a Gyűrűk Urával vetekedik, a Hadik egy működő alkotás, mely végre filmnek hatott, jó látványvilággal és többnyire rendesen összerakott jelenetekkel. Bár tipikus magyar filmes problémákat még nem sikerült teljesen levedleni, ezúttal volt annyi munka a filmben, hogy elhiggyem, ez nem csak egy pénzmosoda volt.

Főszereplőnket, Hadikot egyenesen a királynő kéri meg arra, hogy foglalja el Berlint, a történet pedig ezt a hadjáratot dolgozza fel. A sztori még felvonultat pár karaktert, legtöbbjük szerethető bajtárs vagy sztereotípen gonosz, vagy sunyi kategóriát képviseli, de érdekes módon nem is rajtuk van a hangsúly. Meglepődtem, mennyi harci jelenetet bele tudtak nyomni a moziba. A nyitójelenet ütközete kimondottan grandiózus és jól koreografált volt. Mondjuk 2,4 milliárd forintunkért el is várja az ember. Egyedül a film vége felé érezni, hogy elfogyott a pénz, mert az egész berlini csata egy utca volt, és soha sem láttuk a várost.

Magyar történelmi fantasy

Ami működik, az a látványvilág: a karakterek kosztümjei gyönyörűek, a helyszíneket, amiket bejárnak, autentikusnak tűnnek, örülök, hogy a középkori várainkat legalább felhasználják valami hasznosra. A film szépen van világítva és felvéve, pár jelenet egész látványos és pont annyira giccses, hogy még élvezhető legyen. Egyedül a vágás borzasztó, mert a vágó szerint az az izgalmas, ha minden harci jelenetben maximum egy másodperces egy beállítás, egy csomó mozgás és koreográfia elejét vagy végét nem is látjuk, mert egy másik random kameraállásra ugrunk.

A dialógusok szintén hagynak némi kívánnivalót maguk után. Már nem olyan borzasztóak, mint mondjuk az Aranybullában, tehát pornó paródiáknál eggyel jobb, de sajnos a legtöbb magyar színész még mindig azt hiszi, színházban van, amikor felé fordítanak egy kamerát, és furcsán érezni az erőltetett színészkedést a mondataik mögött.

Szóval ez a Hadik, egy látványos, többnyire érdekes film, ami végre egy tényleges filmnek néz ki, nem csak egy iskolai projektnek. Legjobb, ha nem a történelemkedvelő haveroddal nézed meg, mert ő valszleg az első jelenetben kapcsolót dob a tévébe, de szerintem van az a történelemferdítés, amit amerikai filmeknél is elfogadunk.

55 Hadik  (2022)

kaland

Történelmi utazás a huszárok lebilincselő világába és Hadik András katonai bravúrját bemutató dicsőséges időkbe. A huszár virtus egyedülálló a magyar történelemben,... több»

0