Vélemény:

69 Godzilla Minus One

(2023)

Godzilla: Banzai

Majorkas   2024.06.29 19:35
0

Inkább ezt a Godzillát néztem volna meg moziban, mint a legújabb Legendary-filmet, közben tűkön ülve vártam, hogy fent legyen valahol, majd egyszer csak jött a váratlan meglepetés a Netflixtől. Időkeretem viszont erre a hétvégére esett a megtekintésre, attól függetlenül, hogy mennyit vártam rá, és egy hónapja már elérhető volt a streamingen. A film a második világháború végnapjai idején és az azt követő években játszódik. A nyitójelenet egy szigeten indul, ahol megjelenik a T-rex ábrázatú tini Godzilla is, és ott tombol egyet. Nem sokkal ezután már Japánban járunk, ahol megismerjük a szereplőket, közeli betekintést kapunk a magánéletükbe, látjuk a tragédia következményeit, gyakorlatilag egy háborús drámával találkozunk. Visszatérünk gyorsan a szörnyfilmes kerékvágásba, ahol viszontlátjuk Godzillát, szerencsére elfelejtve a dinós beütést. Egyetlenegy valamit hiányoltam a cselekményszálban: az amerikai megszállást és az atomcsapások következményeit. Itt kivételt képez Godzilla eredete, viszont, kapunk magyarázatot, hogy miért nincs amerikai segítség a szörny ellen. A stílus valóban egyedi és érdekes, egyszerre drámai, és tartalmaz humorfaktort, de számos mondanivalója van, például: a filmbéli szörny a háború megtestesítője, összefogás bármivel szemben, történhet bármi leküzdhető, és talpra lehet állni belőle. Végül, de nem utolsó sorban a múltbéli hibák kompenzálása. A befejezés után mondhatom bátran, hogy ez egy igazán jó, nagyon kreatív, kosztümös japán filmdráma. 10/8.