A vörös sárkány

Red Dragon

2025.05.19 The Director

Pszicho-horror, több mint thriller

Olyan film ez, ami benne marad az emberben sokáig. Brett Ratner számomra eddig producerként volt ismert, rendezői tehetségét nem nagyon csillogtatta meg. Ezúttal viszont kétségtelenül egy színvonalas dolgot rakott össze A vörös sárkány elkészítésével. Ott kezdődik a film értelmezése, hogy Dr. Hannibal Lecter összetett karakteréről sokkal többet tudhatunk meg. Ezúttal is valójában a főszál mentén ügyködik, hiszen a legfőbb figura, a veszedelmes sorozatgyilkos, akinek egész hátát egy hatalmas sárkány borítja, egy Francis Dolarhyde nevű átlagpasas (Ralph Fiennes) és gyakorló elmebeteg. Őt üldözi Will Graham nyomozó (Edward Norton), és ebben az üldözésben segítségként használja a másik elmebeteget, Dr. Lectert. A végeredmény izgalmas, néhol sokkoló. Szerintem nem illik a film a thriller besorolásba, sokkal inkább pszicho-horror. Az első perctől az utolsóig leköti az embert a cselekmény, mesteri a rendezés, és nagyot alakít Ralph Fiennes is. Értékelésem erős 4 csillag, 85%. Csak erős idegzetűeknek merem ajánlani.

2019.07.20 Kóborló

a nap véleménye

Vörös sárkány újratöltve

Thomas Harris első Dr. Hannibál (Kannibál) Lecterrel foglakozó könyvadaptációja még 1981-ben látta meg a napvilágot A vörös sárkány címmel, mára már azonban quadrológiává nőtte ki magát, hisz Hannibál karaktere volt annyira érdekes, hogy négy köteten... Teljes kritika

2017.05.27 Berto49

Robert Harris izgalmas, letehetetlen könyveiből remek filmadaptációk készültek. Elég egyet is említeni közülük, a díjesővel elhalmazott "A bárányok hallgatnak" címűt, de a szóban forgó film is közéjük tartozik. Ralph Fiennes szereplése miatt vettem l... Több

2016.04.11 TribeBubu

Nemrég fejeztem be a könyvet. Alapvetően egy kiváló krimithriller, de azt nem gondoltam volna, hogy ennyire hű Thomas Harris művéhez. Pár színész ugyan nem éppen olyan, mint ahogyan a könyvben le volt írva, és néhány egyszerűsítés volt a történetben,... Több

Ez nálam csak a jó kategória.Persze Hopkins,Norton,és Fiennes kifejezetten jól hozzák a karaktereket,valamiért nem üt akkorát!

2017.08.30 Deku

Szörnyen untatott ez a film. Egyszerűen nem tudok róla semmi használhatót mondani, itt volt de nem volt benne semmi értékelhető. Így inkább nem is szapulom, egyszer megnéztem de többé soha.

2025.03.09 Fekete Gandalf

Tisztességes iparosmunka

Szórakoztató, helyenként kifejezetten feszült sorozatgyilkosos thriller, de ne áltassuk magunkat: A bárányok hallgatnak nyomasztó zsenialitását vagy Hannibal groteszk eleganciáját nem éri el. Ez egy korrekt hollywoodi termék, amely szépen hozza a műfaji elvárásokat, csak épp nem csinál belőlük semmi maradandót. Edward Norton Will Grahamként hozza a megfáradt, de megszállott nyomozót, és tökéletesen ellavíroz a "túlzottan intelligens, de belül tépett zsaru" és a "most már igazán abbahagynám ezt a melót" attitűd között. Anthony Hopkins természetesen lubickol Hannibal Lecter szerepében, de itt már inkább egy popkulturális ikonként van jelen, mintsem a színtiszta rémület forrásaként. Az igazi meglepetés Ralph Fiennes, akinek Francis Dolarhyde-ja egyszerre torz, tragikus és brutális – ha van a filmnek igazi ereje, az az ő jelenléte. A Vörös sárkány tulajdonképpen egy tisztességesen összerakott thriller, aminek minden eleme a helyén van, de az a bizonyos plusz hiányzik belőle. Nem kísérletezik, nem lép ki a komfortzónából – hozza, amit kell, de egy pillanatra sem érezzük úgy, hogy valami korszakos dolgot látunk. Egy korrekt előzmény, ami jól esik a Hannibal-világ rajongóinak, de önállóan nem hagy mély nyomot. Ajánlott azoknak, akik bírják a sorozatgyilkosos filmeket, de ne várják, hogy ez is egy olyan klasszikus lesz, mint A bárányok hallgatnak. Értékelés: 8/10.

2018.11.22 harnas1207

Minden Hannibal film kiváló (Najó, az előzmény nem) De ezt kiemelném, másabb kategória, kicsit pörgősebb. Nálam talán ez a kedvenc. Edward Norton, Anthony Hopkins és Ralph Fiennes!

2016.10.15 hell.l

Nagyon jó film az összes Hannibal filmhez hasonlóan. Anthony Hoppkins itt is kiválóan hozza Hannibal Lecter karakterét és az Edward Norton által megjelenített nyomozó karaktere is nagyon jó lett.

2025.02.17 ospir

Izgalmas krimi

Hopkins, Fiennes alakítása tökéletes. Norton sem rossz, de volt már jobb is. A film magával ragad, és szépen bevezet a sztoriba, amit nem tudsz nem tovább nézni. Jó kis izgalmas krimi a "Hannibál ébredése" után.

2016.04.26 Leoni

Nekem ez az egyetlen Hannibal film, amit többször is megnéztem, talán pont azért, mert nem Hannibal van a középpontban. Edward Norton szimpatikus nyomozó, izgalmas a történet, Ralph Fiennes is jó, mint mindig.

2017.02.25 Beuszi

Anthony Hopkins által megformált Hannibál filmek közül az utolsó, mely a másik két filmhez hasonlóan igen nagy hatást tett rám. Még ma is élénken emlékszem minden jelenetére.

2025.05.10 Creepy Woods

A gonosz az átlagos hétköznapokban is köztünk jár

Ha rövid verziót akarsz olvasni, akkor most ugorj a nagybetűkkel írt cselekményleíráshoz! Átváltozásod olyan, mint a cseresznyevirágzás. Pótolhatatlanságodban minden virág tökéletes és gyönyörű. Határtalanítottad a korlátok világát, és csupán én látl... Teljes kritika

2015.08.19 Imádom Nagy Antalt

Egyértelműen csak ajánlani tudom, nem az egyszer megnézhető filmek közé sorolható ez az elgondolkodtató alkotás, ahogy a Hannibal filmek egyike sem. Viszont nem preferálnám 14 év alatt!